Facebook a anunțat miercuri că a șters postări mai vechi ale lui Roger Stone, un prieten apropiat al președintelui american Donald Trump, pentru dezinformare, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Facebook a luat decizia după publicarea recentă a documentelor adunate în timpul anchetei de către procurorul special Robert Mueller cu privire la ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, documente care au permis rețelei de socializare să aprecieze întinderea rețelei create de Roger Stone și care a fost cea mai activă între 2015 și 2017.

Prima rețea de socializare din lume specifică faptul că aceste conturi au cheltuit doar 308.000 de dolari pentru reclame și au plătit în dolari.

Roger Stone, al cărui proces a declanșat o polemică la Washington din cauza intervențiilor președintelui american în acest dosar, a fost condamnat în luna februarie a acestui an la 3 ani și 4 luni de închisoare, anunță AFP.

Departamentul Justiției, care a susținut că nu a acționat la instrucțiunile președintelui, a pledat pentru o pedeapsă mai mică față de cea cerută inițial de procurori, respectiv între 7 și 9 ani. Stone a fost declarat vinovat că a mințit Congresul.

Scurt istoric

Stone a fost pus sub acuzare pentru sprijinul său pentru Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016, când acesta a sugerat că are date obținute de hackeri care i-ar putea face de rușine pe democrați, inclusiv pe rivala lui Trump la Casa Albă, Hillary Clinton.

Procurorii americani spun, în rechizitoriu, că Stone ”a trimis și a primit numeroase emailuri și mesaje în timpul campaniei din 2016 în care a discutat Organizația 1” și ”posesia unor emailuri sparte”.

Organizația 1 nu era numită în documentele Curții, dar se potrivește cu descrierea Wikileaks, care este dedicată publicării informațiilor secrete și clasificate furnizate din surse anonime.

Stone era încă în posesia mai multor dintre aceste emailuri și mesaje atunci când a dat declarații false despre ele, spun procurorii.

Stone a vorbit de asemenea cu oficialii campaniei lui Trump despre organizație și ”informații care ar putea fi dăunătoare pentru campania lui Clinton”, potrivit rechizitoriului.

De asemenea, acesta a fost ”contactat de către oficialii campaniei lui Trump să se intereseze de viitoarele informări” ale grupului.

Fostul consilier de campanie al lui Donald Trump, Roger Stone, a admis în iulie 2018 că el este ”probabil” asociatul președintelui SUA despre care anchetatorii spun că ar fi avut ”contact frecvent” cu agenții secreți ruși, în dosarul ingerinței Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Rechizitoriul spune că rușii, folosind personajul Guccifer 2.0, au scris unei persoane fără nume "care era în contact regulat cu membrii superiori ai campaniei prezidențiale a lui Donald J Trump".