Curtea Supremă a Statelor Unite a validat miercuri o reformă a guvernului lui Donald Trump care limitează rambursarea costurilor contracepției salariaților în numele apărării valorilor religioase ale angajatorilor, relatează AFP. Curtea a statuat, de asemenea, într-un caz separat, că profesorii care au fost demiși de către școlile confesionale nu sunt protejați de mecanismele luptei antidiscriminare, iar școlile catolice sunt apărate de eventualele procese.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste două hotărâri reprezintă o mică compensație pentru președintele republican și susținătorii săi conservatori, după o serie de lovituri în cadrul unor dosare aflate în centrul preocupărilor lor: drepturile minorităților sexuale, tinerii imigranți fără documente și dreptul la avort.

"Curtea Supremă a apărat libertățile religioase", a reacționat imediat grupul conservator Alianța pentru Apărarea Libertăților pe Twitter, în timp ce organizația de planificare familială Planned Parenthood sau organizația pentru drepturile civile ACLU au deplâns aceste decizii "odioase" „sau„ rușinoase ”.

Prima se referă la una dintre măsurile emblematice ale legii privind asigurările de sănătate ale fostului președinte democratic Barack Obama, „Obamacare”, care obliga angajatorii să acopere în asigurarea de sănătate reciprocă mijloacele de contracepție a angajaților lor.

În cel de-al doilea dosar, Curtea a invocat principiul constituțional al separării Bisericii de stat pentru a refuza profesorilor școlilor confesionale protecția legii împotriva discriminării. Bisericile trebuie să le poată alege în mod liber, potrivit Curții.