Germania va continua să militeze pentru încheierea unui acord cu Marea Britanie până la finalul anului dar Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească și pentru un scenariu fără o înțelegere, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.

Angela MerkelFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

„Progresul negocierilor a fost slăbuț, ca s-o formulăm diplomatic”, le-a declarat Merkel europarlamentarilor la o săptămână după ce Germania a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru restul anului.

„Ne-am înțeles cu Regatul Unit să accelerăm ritmul discuțiilor...și voi continua să militez pentru o soluție bună dar ar trebui să ne pregătim și pentru posibilitatea unui scenariu fără acord”, a mai afirmat cancelarul german.

Marea Britanie a respins până acum presiunile Uniunii de a-și asuma o colaborare strânsă în domenii precum pescuitul sau armonizarea reglementărilor privind competiția întrucât premierul Boris Johnson, un susținător înflăcărat al Brexit-ului, dorește un acord limitat.

Oficialii britanici și cei ai Uniunii se vor întâlni din nou în Londra în cursul săptămânii pentru încă o rundă de discuții, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, anunțând că Uniunea nu va accepta o înțelegere cu orice preț.

Boris Johnson a declarat la rândul său că Marea Britanie este gata să se retragă din înţelegerile sale privind perioada de tranziţie cu Uniunea Europeană „în termenii Australiei”, în cazul în care nu se va ajunge la niciun acord asupra relaţiei lor viitoare.

Australia nu are un acord comercial cuprinzător cu UE. Mare parte din comerţul UE-Australia respectă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, chiar dacă înţelegeri specifice sunt în vigoare pentru unele bunuri.

Citește și: