Un bărbat din Samoa a petrecut aproape cinci ani în plus în închisoare fiindcă nici el, nici autoritățile, nu și-au dat seama că trebuia eliberat, relatează The Guardian.

InchisoareFoto: Pixabay

Sio Agafili, în vârstă de 45 de ani, ar fi trebuit eliberat în decembrie 2015 dar a rămas în închisoare până când un judecător a observat greșeala când bărbatul a apărut în fața instanței într-un alt caz.

„Nimeni nu mi-a spus când trebuie să fiu eliberat”, a declarat Agafili, precizând că „am pierdut șirul zilelor în spatele gratiilor. Nu îmi amintesc multe despre când ar trebui să ies afară, știu doar că trebuia să îmi ispășesc pedeapsa”.

Bărbatul a fost condamnat inițial pentru spargere și furt în noiembrie 2008 și condamnat la șapte ani de detenție. Apoi în luna decembrie a aceluiași an acesta a mai primit o condamnare de cinci ani tot pentru spargere și furt.

Pedepsele trebuiau contopite și executate concurent în conformitate cu regulile sistemului judiciar din Samoa iar Agafili trebuia eliberat în decembrie 2015 dar autoritățile nu au sesizat acest lucru iar bărbatul a rămas în închisoare pentru a executa condamnările consecutiv.

Eroarea a fost observată doar când o instanță superioară i-a analizat dosarul înaintea unui alt proces în care este implicat. Acesta este acuzat de lovire, faptă comisă în timpul unei evadări în masă din închisoarea în care era încarcerat.

Agafili a petrecut în cele din urmă 4 ani și 8 luni în plus în închisoare înainte de a evada. Acesta urmează să apară în fața instanței pentru a-și afla sentința în procesul de lovire.