Rapperul american Kanye West, un recent miliardar, este unul dintre beneficiarii creditelor guvernamentale americane înființate pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să treacă prin criza Covid-19, a informat presa americană marți.

Kanye WestFoto: Flickr/ David Shankbone

Kanye West, care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale ale SUA din noiembrie, a beneficiat de fondurile de ajutorare de la guvern pentru brandul său de adidași, Yeezy, dezvoltat împreună cu Adidas, potrivit AFP.

Un alt beneficiar este artistul american Jeff Koons, unul dintre cei mai apreciați artiști din lume.

Sculptura sa „Iepurele” a fost vândută pentru 91,1 milioane de dolari în 2019, stabilind un nou record pentru un artist în viață.

Fondurile de investiții, lanțurile de restaurante, aleșii americani, dar și puternica Biserică Scientologică sunt, de asemenea, printre beneficiari, detaliază CNBC.

Soțul șefului democraților din Congresul american Nancy Pelosi, de asemenea, ar putea beneficia de un împrumut pentru compania pe care o deține, potrivit mai multor ziare, inclusiv Washington Post.

„Chiar dacă pot pretinde în mod eficient că îndeplinesc criteriile (pentru obținerea unui împrumut), acceptarea banilor încalcă clar spiritul legii și pare pur și simplu lacom și nedrept”, a spus Neil Barofsky pe CNBC, care a gestionat programul public care a ajutat băncile americane să scape de activele lor discutabile în urma crizei din 2007-2008.

Aceste împrumuturi guvernamentale au fost destinate să ajute întreprinderile mici și mijlocii, care nu pot găsi nicio altă sursă de finanțare, să supraviețuiască acestei crize fără precedent și să le ajute să continue să își plătească angajații în loc să-i concedieze.

Printre sectoarele care au beneficiat cel mai mult su fost cel a sănătății, construcțiilor, industriei, dar și turism și catering, potrivit datelor de la Trezoreria Statelor Unite.

Trezoreria a anunțat luni că au fost acordate peste 4,8 milioane de împrumuturi, pentru o sumă totală de aproximativ 521,4 miliarde de dolari.

Aceste împrumuturi se transformă într-o subvenție dacă suma alocată a fost folosită efectiv pentru plata salariilor în loc de concedierea lucrătorilor.

Programul de protecție pe salarii (PPP) a fost creat ca parte a giganticului plan de recuperare a economiei americane.