Numit luni seara ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin a trăit marți o primă zi plină de evenimente cu mai multe manifestații ale activistelor feministe care solicită demisia sa din cauza acuzațiilor de viol formulate împotriva sa, potrivit AFP.

Gérald Darmanin (sursa foto- Facebook)Foto: Hotnews

Primul dintre proteste a avut loc dimineața, în timpul predării puterii, când aproximativ douăzeci de feministe au încercat să se apropie de porțile ministerului, înainte de a fi oprite de poliție.

Scandând „demisia lui Darmanin” și „violatorul Darmanin”, activistele au purtat pancarte cu diferite mesaje împotriva noului ministru de interne.

După-amiază, în fața Palatului Elysee, unde a avut loc primul Consiliu de Miniștri al guvernului Jean Castex, trei activiste feministe au reușit să se apropie de Palatul Prezidențial înainte de a fi oprite de forțele de ordine.

Și puțin mai târziu, la câteva sute de metri distanță, în fața bisericii Madeleine, în jur de cincizeci de activiste din colectivul #Noustoutes, îmbrăcate în negru, au procedat la înmormântarea simbolică a egalității dintre bărbați și femei.

La sfârșitul acestei adunări, trandafirii albi și roșii au fost așezați în fața unui sicriu cu un vultur negru uriaș pe care era înscris numele noului ministru. „Cultura violului este în mișcare”, au scandat activistele.

Darmanin a fost acuzat de două femei la începutul anului 2018, una pentru viol, cealaltă pentru abuz de putere, acuzații pe care ministrul le respinge. Dacă ancheta continuă pentru acuzația de viol, urmărirea penală a respins-o pe cea de-a doua.

Noul purtător de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a considerat marți că Gérald Darmanin ar trebui să poată „beneficia de prezumția de nevinovăție”.