Un tribunal din Vietnam l-a condamnat marți la opt ani de închisoare pe un bărbat găsit vinovat de postarea de mesaje împotriva statului pe contul său de Facebook, a anunțat ministerul de interne vietnamez potrivit Reuters.

Nguyen Quoc Duc VuongFoto: AFP / AFP / Profimedia

În pofida unor reforme economice majore și a unei deschideri sporite față de schimbări sociale, Partidul Comunist din Vietnam păstrează o cenzură strictă asupra media și rămâne intolerant față de critici.

Nguyen Quoc Duc Vuong, în vârstă de 29 de ani, a fost acuzat de „crearea, stocarea, răspândirea informațiilor, materialelor și articolelor cu scopul de a contesta statul” în cadrul unui proces care a durat o zi, a anunțat într-un comunicat Ministerul pentru siguranță publică din Vietnam.

Vuong a fost acuzat de difuzarea live a 110 ore de înregistrări video și scrierea a 336 de postări pe contul său de Facebook pentru a-l defăima pe Ho Și Min, liderul considerat de Partidul Comunist vietnamez drept fondatorul națiunii, și de răspândirea propagandei împotriva statului.

Instanța a dispus de asemenea și plasarea bărbatului în arest la domiciliu timp de trei ani după executarea pedepsei, a mai anunțat ministerul.

Arestarea activiștilor politici a crescut în Vietnam de la sfârșitul lui 2019 pe măsură ce Partidul Comunist se pregătește pentru un congres cheie în luna ianuarie a anului viitor.