​Noua lege privind securitatea în Hong Kong, adoptată recent de Beijing, conferă puteri sporite poliţiei din fosta concesiune britanică, mai ales în ceea ce priveşte supravegherea, transmite marţi AFP.

Politia din Hong KongFoto: Dale de la Rey / AFP / Profimedia Images

Forţele de ordine vor putea efectua percheziţii fără mandat dacă ele consideră că există o ameninţare ''iminentă'' pentru securitatea naţională.

Noua dispoziţie, care a fost dezvăluită luni seara într-un document de 116 pagini, retrage o mare parte a controlului judiciar care până acum permitea încadrarea atribuţiilor poliţiei în materie de supraveghere.

În virtutea noii legi, şeful poliţiei din Hong Kong poate controla şi suprima pe internet orice informaţie dacă există ''motive rezonabile'' de a se crede că ea încalcă legea privind securitatea naţională. În plus, el poate cere organizaţiilor internaţionale să furnizeze informaţii despre activitatea lor în Hong Kong, inclusiv date personale, sursele de venituri şi situaţia cheltuielilor.

Poliţia poate ordona companiilor furnizoare de internet şi celor prestatoare de servicii să retragă orice informaţie şi să le confişte toate echipamentele. În cazul în care respectivele companii refuză să se supună acestei dispoziţii, reprezentanţii lor sunt pasibili de amenzi sau de pedepse de până la un an de închisoare.

De asemenea, companiile trebuie să pună la dispoziţie registre de identificare şi să ofere asistenţă pentru a permite decodarea datelor.

Conform noii legi, sunt considerate ilegale unele opinii politice precum sprijinul independenţei sau acordarea unei autonomii superioare Hong Kongului.

Legea privind securitatea naţională, impusă la 30 iunie de regimul chinez, constituie schimbarea cea mai radicală pentru Hong Kong de la revenirea acestui teritoriu la China, în 1997, după ce timp de 99 de ani a fost concesiune britanică. (AGERPRES)