Musulmanii care vor lua parte anul acesta la marele pelerinaj de la Mecca, cunoscut sub numele de Hajj, nu vor putea atinge sau săruta nici Kaaba, nici Piatra Neagră, cele mai importante şi mai sfinte locuri ale islamului, care se găsesc în Moscheea Sfântă, au informat luni autorităţile saudite, citate de EFE.

Pelerinajul de la MeccaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pelerinii nu vor putea să atingă sau sărute pereţii Kaaba, construcţia în formă de cub în care este încrustată "Piatra Neagră", pe care musulmanii o cred desprinsă din paradis. Anul acesta, pereţii Kaaba vor fi protejaţi cu ajutorul unor grilaje şi bare de metal, potrivit agenţiei SPA.

Prin aceste măsuri, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Arabia Saudită va încerca să îi disciplineze pe participanţii la pelerinaj, care trebuie să păstreze o distanţă de securitate de un metru şi jumătate între ei în timp ce înconjoară monumentul sfânt.

Vor exista, de asemenea, puncte de control la toate intrările în Mecca, inclusiv în staţia de autobuz şi în curtea moscheii, unde vor fi realizate măsurători ale temperaturii pelerinilor, care vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie în timpul ritualurilor.

Autorităţile saudite vor permite şi rugăciunile în grupuri, dar sub stricte măsuri de protecţie sanitară. În acest scop, au fost înlăturate toate covoarele, astfel încât fiecare credincios musulman să îşi poată folosi covorul propriu, potrivit

Agerpres.