Rusia a amenințat luni că va răspunde sancțiunilor „ostile” anunțate de Londra împotriva a 49 de persoane și organizații, inclusiv 25 de ruși, ca parte a unui nou mecanism de pedepsire a încălcării drepturilor omului, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"Rusia își păstrează dreptul de a lua măsuri de represalii în legătură cu decizia ostilă a Regatului Unit", a declarat ambasada Rusiei la Londra într-o declarație.

Lista neagră publicată de Biroul de Externe britanic include 25 de cetățeni ruși acuzați că au fost implicați în moartea din 2009 a lui Sergei Magnitsky, avocat pentru fondul de investiții Hermitage Capital.

Printre aceștia se află și Alexandre Bastrykine, șeful puternicului Comitet de Investigații, o agenție dependentă direct de Kremlin și responsabilă pentru principalele cazuri penale.

Ambasada Rusiei la Londra a denunțat sancțiunile ca dorință de a „face presiune asupra statelor suverane”, susținând că anchetatorii și judecătorii ruși lucrează „independent de executiv”.

Relațiile dintre Londra și Moscova s-au deteriorat în ultimii ani pe fondul opoziției la conflictele din Siria și Ucraina. Londra acuză, de asemenea, Moscova că ar fi otrăvit în Anglia, în 2018, pe fostul agent rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia, acuzații respinse de Rusia.