Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că Grecia nu va accepta „condiționări adiționale stricte” legate de fondurile din pachetul de 750 de miliarde de euro al Uniunii Europene destinat relansării economice după pandemia de COVID-19, relatează Politico.

Kyriakos MitsotakisFoto: Flickr/ European People's Party

Guvernul Greciei se opune oricăror condiții care s-ar putea dovedi nepopulare precum acelea impuse țării în timpul crizei privind datoria publică de către troica formată din Uniunea Europeana, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

„Ne-au forțat să facem reforme” în pofida lipsei de acceptare pe plan intern a acestora, a acuzat Mitsotakis într-un interviu acordat Financial Times publicat astăzi.

„Grecii s-au maturizat mult”, a mai afirmat Mitsotakis, subliniind că „dorim să ne facem propriile reforme”.

Acesta a adăugat că alte două țări din sudul Uniunii consideră condiționarea accesului la fonduri - o măsură menită să îmbunătățească nivelul de competivitate - ca fiind „inacceptabilă politic”.

„Nu cred că vreo condiționare adițională strictă este necesară”, a afirmat acesta, argumentând că sunt suficiente evaluările bianuale ale Comisiei Europene.

Liderii UE urmează să se întâlnească la Bruxelles pentru un summit în 17-18 iulie pentru a discuta măsurile de relansare economică propuse de Uniune și bugetul pentru 2021-2027.