Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat luni că intenția de a converti muzeul Sfânta Sofia într-o moschee reprezintă o amenințare la adresa creștinătății, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a propus restaurarea statutului de moschee a clădirii care s-a aflat în centrul creștinismului bizantin iar apoi a Imperiului Otoman, iar o instanţă turcă a primit săptămâna trecută o petiţie în acest sens.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, care își încoronau aici împărații, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

Propunerea a fost criticată de mai mulți lideri spirituali și politici, printre care și patriarhul ecumenic de la Constantinopol, opoziția față de măsură fiind exprimată și de către Grecia, Franța sau Statele Unite.

„O amenințare la adresa Sfânta Sofia este o amenințare la adresa întregii civilizații creștine, reprezentând o amenințare a spiritualității și istoriei noastre”, a anunțat patriarhul Kirill într-un comunicat.

„Ceea ce s-ar putea întâmpla cu Sfânta Sofia va cauza o profundă durere în rândul poporului rus”, a adăugat acesta.

Guvernul grec a anunțat la rândul său joia trecută că Turcia riscă să deschidă „o prăpastie emoţională imensă” cu ţările creştine, dacă va merge înainte cu propunerea.

Și secretarul de stat american Mike Pompeo a solicitat, miercuri, Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfânta Sofia din Istanbul.

Într-o luare de poziţie pe acest subiect, Pompeo a lăudat autorităţile turce pentru modul în care a fost întreţinut monumentul şi pentru exploatarea sa turistică, ca muzeu, dar a avertizat că schimbarea acestui statut ar duce la pierderea unei importante părţi din moştenirea culturală, religioasă şi istorică reprezentată de catedrală.

Însă președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că criticile privind intenția de a reconverti Sfânta Sofia în moschee reprezintă un atac la adresa suveranității țări.

Citește și: