Guvernul britanic a anunţat duminică deblocarea unui ajutor de 1,57 de miliarde de lire (1,74 miliarde de euro) pentru domeniul culturii, a cărui supravieţuire este pusă în pericol de pandemia de COVID-19, relatează AFP, citată de Agerpres. "Domeniile artelor, culturii şi patrimoniului britanic, de renume mondial, vor primi 1,57 de miliarde de lire în cadrul unui plan de salvare pentru a le ajuta să treacă peste impactul coronavirusului", a anunţat duminică guvernul într-un comunicat. Este "cea mai mare investiţie punctuală realizată vreodată în cultura britanică", a subliniat documentul. Teatrele, muzeele, galeriile, palatele istorice vor fi eligibile, ca şi organismele care ţin de muzica "live", patrimoniu sau de cinema-ul independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

O imensă parte din acest ajutor (1,15 miliarde de lire) va merge spre instituţiile culturale din Anglia, sub formă de subvenţii (880 de milioane de lire) şi de împrumuturi (270 de milioane de lire).

Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor vor primi 33, 97 şi, respectiv, 59 de milioane de lire.

"Am spus că nu voi lăsa să se prăbuşească domeniul cultural şi această investiţie masivă arată angajamentul nostru", a subliniat ministrul culturii, Oliver Dowden, care a adăugat că înţelege "marile provocări" cărora trebuie să le facă faţă în prezent cei 700.000 de angajaţi din acest domeniu.

Sectorul cultural a suferit în mod deosebit, privat de orice venit după introducerea măsurilor de restricţie la 23 martie. Sâmbătă, muzeele şi cinematografele au primit autorizaţia să redeschidă. Din cauza măsurilor de distanţare fizică, viitorul concertelor şi festivalurilor este mult mai nesigur.

În ultimele zile, s-au succedat mai multe apeluri la ajutor. Joi, circa 1.500 de mari nume din muzica britanică au adresat o scrisoare deschisă ministrului culturii, îndemnându-l să acţioneze.