Disidentul cecen a fost găsit mort, sâmbătă, în apropiere de Viena. Poliția austriacă a arestat doi ruși din Cecenia cu privire împușcarea criticului gruvernului cecen, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un bărbat de 43 de ani a fost găsit mort cu răni provocate de arme în Gerasdorf, în apropiere de Viena, sâmbătă. Poliția a arestat un bărbat de 47 de ani în Linz, iar un al doilea rus, în vârstă de 37 de ani, care de asemenea este din Cecenia, dar care locuiește în Austria, a fost reținut duminică în cadrul anchetei privind uciderea disidentului.

Poliția a spus că ”motivele crimei încă nu sunt clare”, în timp ce un purtător de cuvânt al Procuraturii a spus că bărbatul ucis este Martin B, un critic al guvernului cecen.

Procurorii caută emiterea unui ordin judecătoresc pentru reținerea suspectului.

Poliția a spus că victima era azilant, iar suspectul trăiește în Austria.

Ministrul ucrainean de Interne a spus pentru AFP că victima a oferit dovezi într-un caz de crimă în Ucraina. Dosarul viza uciderea soției unui bărbat care a complotat uciderea lui Vladimir Putin.

Cu o lună înainte liderul opoziției din Cecenia, Imran Aliev, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din nordul Franței, după ce fusese înjunghiat de 135 de ori.

Două războaie în anii 1990 au adus un val de emigrare, cu mulți ceceni căutând drumul Europei de Vest.

Mai muli ceceni s-au autoexilat în ultimii ani din cauza neînțelegerilor cu Kadîrov, liderul pro-Kremlin, care a fost acuzați de mulți activiști de încălcarea drepturilor.