Cărțile scrise de către principalii activiști pro-democrație din Hong Kong au început să dispară din biblioteci, la câteva zile după ce Beijingul a impus o nouă lege a securității naționale, relatează The Guardian.

Politie Hong KongFoto: Captura video

Printre cărțile care dispar din librării se află cele scrie de către Joshua Wong, unul dintre cei mai proeminenți tineri activiști ai orașului, și Tanya Chan, o foarte cunoscută deputată pro-democrație.

Noua lege a securității a intrat în vigoare marți și este cea mai radicală schimbare cu privire la modul în care orașul semiautonom este condus de la revenirea sub tutela Chinei în 1997.

Liderii autoritariști ai Chinei spun că vor restabili ordinea după un an de proteste pro-democrație, și nu vor reprima libertățile, pentru că vor ținti doar ”o foarte mică minoritate”.

Dar deja teama de a vorbi liber deja s-a intaurat în oraș, în timp ce poliția arestează oamenii pentru sloganuri pentru independență sau o mai mare autonomie.

Wong a spus că el crede că scoaterea cărților din biblioteci este urmarea legii securității.

”În timp ce teroarea continuă să se răspândească legea securității naționale este un instrument fundamental pentru a incrimina discursul”, a scris pe Facebook, folosind o frază care se referă la persecuția politică.

O căutare pe site-ul bibliotecii publice arată că cel puțin trei cărți scrise de Wong, Chan și un intelectual local, Chin Wan, nu mai sunt disponibile pentru împrumut.

Un reporter France Presse nu a putut găsi titlurile la o librărie publică în districtul Wong Tai Sin.

Departamentul pentru servicii culturale, care conduce bibliotecile, a spus că titlurile au fost scoase în timp ce se analizează dacă acestea încalcă legea securității naționale.

Legea, formulată într-un limbaj ambiguu, criminalizează secesiunea, subminarea puterii sau autorității guvernului central, terorismul și colaborarea cu forțe străine. Persoanele găsite vinovate de infracțiunile cuprinse în noua lege vor putea fi condamnate la detenție pe viață.

Citește și: