Croații votează duminică pentru a alege un nou parlament în timp ce numărul infecțiilor este în creștere, iar economia se confruntă cu o criză, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scrutinul se anunță strâns între partidul de guvernământ de centru-dreapta Uniunea Democrată și principalul rival Partidul Social Democrat din Croația, potrivit sondajelor. Astfel că niciunul dintre partide nu ar putea să guverneze singur.

”În vremuri provocatoare pentru sănătatea publică și economie, Croația merită să fie condusă de către oameni experimentați și responsabili”, a spus premierul și șeful Uniunii Democrate, Andrej Plenkovic.

Rivalii săi principali sunt liderul Partidului Social Democrat, Davor Bernardic, și cântărețul Miroslav Skoro, al cărui partid naționalist și eurosceptic Mișcarea Patriei s-a clasat pe locul trei în sondaje, cu 10% din opțiunile de vot, comparat cu cele aproximativ 30% puncte procentuale ale celor două partide de top.

Secțiile de vot se vor închide la 17.00 GMT, când vor fi publicate exit-polluri. Primele rezultate oficiale preliminare sunt așteptate două ore mai târziu.

Până la 9.30 GMT, prezența la vot era de 18.09%, cu un punct procentual mai puțin față de acum patru ani.

Cea mai ridicată prezență a fost înregistrată în zona Zagreb.

Analiștii cred că cele două mari partide ar putea să își unească forțele.

Atât Plenkovic, cât și Bernardic au respins ideea unei ”mari coaliții”.