Fostul premier Edouard Philippe, care a demisionat săptămâna aceasta după trei ani în fruntea guvernului francez, a fost reales în funcția de primar al Le Havre (nord-vest) duminică dimineață, potrivit AFP.

Edouard PhilippeFoto: Flickr/ Jacques Paquier

Philippe a fost ales cu 47 de voturi din 59 la prima ședință a noului consiliu municipal ca primar al acestui oraș port de aproximativ 170.000 de locuitori, situat în Normandia, și unde a mai fost primar în perioada 2010 - 2017.

În timpul turului doi al alegerilor municipale franceze, duminică trecută, lista condusă de Philippe a câștigat cu 58,93% din voturi. Aceste alegeri au fost marcate, ca în multe orașe, de o rată ridicată de absenteism, de 58%.

Fostul șef de guvern a părut calm și fericit. Dacă există o „ușurare” pentru Edouard Philippe, este o „ușurare fizică, mai mult decât o ușurare a spiritului: trei ani în guvern este epuizant”, a comentat prietenul său, europarlamentarul Gilles Boyer.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri pe Jean Castex, un funcționar public și primar local care a gestionat ridicarea măsurilor de carantină în Franța, drept prim-ministru, relatează Reuters.

Castex este relativ necunoscut publicului francez, fiind primarul orașului Prades, de doar 6.000 de locuitori.

Premierul demisionar al Franţei, Edouard Philippe, şi doi foşti miniştri ai Sănătăţii, Olivier Véran şi Agnès Buzyn, sunt vizaţi de o investigaţie privind gestionarea crizei coronavirusului, potrivit cotidianului Le Monde.

Curtea de Justiţie a Republicii (CJR) a iniţiat o procedură de informare judiciară în cazul fostului premier Edouard Philippe şi al foştilor miniştri ai Sănătăţii Olivier Véran şi Agnès Buzyn, a declarat procurorul general al Curţii de Casaţie din Franţa, François Molins.