Phenianul "nu simte nevoia" de a relua discuțiile cu Washingtonul, a declarat un diplomat nord-coreean, la câteva zile după apelul Seulului pentru un nou summit pentru îmbunătățirea relațiilor cu vecinul său din Nord, potrivit AFP.

Trump pune piciorul in Coreea de Nord si da mana cu Kim Jong UnFoto: Captura YouTube

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, care a jucat un rol crucial în promovarea reluării relațiilor cu Nordul, a cerut pe 30 iunie un nou summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, susținând că Seulul va face „tot posibilul” pentru realizarea acestuia.

Însă Phenianul „nu simte nevoia să stea în fața Statelor Unite”, a răspuns vicepremierul Afacerilor Externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, într-o declarație publicată de agenția nord-coreeană KCNA.

"Statele Unite greșesc dacă consideră că lucrurile precum negocierile funcționează în continuare pentru noi", a adăugat ea.

Washingtonul „vede dialogul dintre Statele Unite și Republica Populară Democrată din Coreea (DPRK) doar ca un instrument în criza politică”, spunr Choe Son Hui.

Nordul a elaborat deja un „calendar detaliat al strategiei sale” pentru a face față „amenințării pe termen lung” de la Washington, a insistat în declarație, diplomatul.

Negocierile de denuclearizare din Coreea de Nord s-au oprit de la cel de-al doilea summit dintre Kim și Trump, în februarie 2019, la Hanoi.

Conform rapoartelor presei, Stephen Biegun, numărul doi în diplomația americană, este așteptat săptămâna viitoare la Seul pentru a discuta pe marginea relațiilor cu Nordul.