Rusia nu este în discuții cu Washingtonul cu privire la potențialul său rol într-un summit extins al Grupului celor Șapte de anul acesta, a spus sâmbătă viceministrul de Externe, Sergei Ryabkov, insistând că China ar trebui de asemenea inclusă în eveniment, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comentariile sale făcute la TASS au contracarat pe cele făcute de John Sullivan, ambasadorul american în Rusia, care a spus, vineri, pentru RBC TV că Washingtonul este ”angajat cu Ministerul rus de Externe și celelalte guverne G7 cu privire la faptul dacă este un rol potrivit pentru Rusia în G7”.

Președintele american Donald Trump a exprimat ideea unei reîntoarceri a Rusiei în grup, care include cele mai avansate economii ale lumii, după ce a fost exclusă din cauza anexării Crimeii în 2014.

Trump a spus luna trecută că este ”de bun simț” să fie invitat președintele Vladimir Putin de a se realătura grupului.

Rusia a făcut parte din grup, pe atunci G8, din 1997.

Ryabkov a spus că absența Chinei dintr-un summit extins G7 ar face imposibilă discutarea unor probleme internaționale.

”Ideea așa-zisului G7 extins este eronată pentru că nu este clar cum autorii acestei inițiative plănuiesc să abordeze factorul chinez”, a fost el citat spunând.

”Fără China este pur și simplu imposibil să discuți orice problemă din lumea modernă”.

Trump a spus în mai că amână summitul G7 până în septembrie sau mai târziu și că extinde lista invitaților pentru a include Australia, Rusia, Coreea de Sud și India.