Vestigiile unor mine de ocru ce datează din urmă cu aproximativ 12.000 de ani, cele mai vechi de pe continentul american, au fost descoperite în interiorul unor peşteri submarine din Peninsula Yucatan, situată în sud-estul Mexicului, au anunţat vineri autorii descoperirii, informează AFP.

Peninsula YukatanFoto: NASA

"Este vorba despre cele mai vechi mine de ocru cunoscute în cele două Americi", au precizat într-un comunicat reprezentanţii Centrului de cercetare a sistemului acvifer Quintana Roo (CINDAQ), o organizaţie privată care a explorat situl şi a făcut aceste descoperiri.

Accesul în acele peşteri, care se aflau în trecut pe uscat, este situat la circa 10 kilometri în interiorul celebrelor plaje din regiunea mexicană a Mării Caraibilor, ce atrag milioane de turişti din lumea întreagă.

Scafandrii de la CINDAQ au trebuit să înoate mai mulţi kilometri prin grote şi pasaje inundate care au în anumite zone diametre de doar 70 de centimetri. Ei au constatat că peisajul subteran a fost modificat într-o manieră artificială, ceea ce indică faptul că acele spaţii au fost locuite de oameni. Ulterior, s-a stabilit că prezenţa umană datează în acea zonă de cel puţin 10.000 de ani, potrivit Agerpres.