Trimisul american în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a subliniat potențialul economic al unui Afganistan pașnic în timpul discuțiilor cu talibanii din Doha, potrivit AFP.

Talibani AfganistanFoto: screenshot BBC (Life under Taliban in Afghanistan) via Youtube

Cele două părți au semnat un acord în februarie, din care a fost exclus guvernul afgan, care vizează retragerea trupelor străine din țară în schimbul garanțiilor de securitate din partea talibanilor și începerea unui dialog de pace inter-afgan.

În cadrul unei întâlniri cu biroul politic taliban din Doha, „am evidențiat oportunitățile de dezvoltare economică care vor conduce la o pace durată”, a spus Khalilzad într-un tweet vineri seara.

"Am convenit că nu este niciodată prea devreme să dezvoltăm proiecte care să sprijine pacea, știind că ambele părți pot depăși ultimele obstacole din negocierile afgane", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat într-o declarație că negociatorii insurgenți au discutat cu Adam Boehler, directorul International Development Finance Corporation, o agenție a guvernului Statelor Unite, despre „creșterea (...) , reconstrucția și dezvoltarea în Afganistan”.

Talibanii și-au reînnoit angajamentul de a respecta acordul din februarie la sfârșitul lunii iunie, dar Pentagonul a declarat săptămâna aceasta că au păstrat legături „strânse” cu grupul Al-Qaeda.

Printre angajamentele asumate de talibani în acord a fost acela de a nu permite țării să fie folosită ca refugiu de către grupuri extremiste.