Procuratura braziliană a anunțat deschiderea unei investigații cu privire la suspectarea punerii în pericol a indigenilor Yanomami și Yekwana, care ar fi putut fi expuși la Covid-19 în timpul unei misiuni militare, potrivit AFP.

Indigeni YanomamiFoto: Flickr

Potrivit Parchetului Federal (MPF), această misiune, care a avut loc în 30 iunie și 1 iulie în statul Roraima (nord), în prezența jurnaliștilor, inclusiv AFP, ar putea să fi avut loc fără autorizarea prealabilă a indigenilor și cu încălcarea regulilor de distanțare fizică.

Această anchetă, anunțată joi târziu, a fost determinată de o plângere venită de la Yanomami Junior, președintele Consiliului de Sănătate Indigene Yanomami (Condisi-Y).

"Nativii izolați sunt extrem de vulnerabili la agenții patogeni externi, motiv pentru care contactul (al membrilor misiunii) poate fi considerat o infracțiune împotriva sănătății publice", a spus el în plângerea sa.

Yanomami Junior și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la distribuția în timpul acestei misiuni a comprimatelor de clorochina, „a căror eficacitate împotriva coronavirusului nu a fost niciodată dovedită”.

În Brazilia, cu toate acestea, utilizarea sa este recomandată de minister, inclusiv pentru a trata simptomele ușoare ale Covid-19, sub rezerva unui acord între medic și pacientul său.