Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ironizat vineri Ambasada SUA de la Moscova, care a afișat un steag curcubeu pe fațada clădirii la sfârșitul lunii iunie, afirmând că asta „spune ceva” despre oamenii care lucrează acolo, potrivit AFP.

Vladimir Putin la parada de Ziua VictorieiFoto: Yekaterina Shtukina / TASS / Profimedia Images

Răspunzând în timpul unei videoconferințe unui membru care i-a atras atenția că ambasada SUA ”a atârnat” acest simbol al mișcării LGBT (lesbiene, homosexuali, bi și trans), Vladimir Putin a întrebat „cine lucrează în această clădire? Lasă-i să sărbătorească. Asta spune ceva despre oamenii care lucrează acolo", a spus el, potrivit comentariilor difuzate la televiziune.

Președintele rus a semnat vineri modificările constituționale aprobate de ruși în timpul votului național, inclusiv instituția căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie, interzicând efectiv căsătoria între persoane de același sex.

Totuși, Vladimir Putin a dat asigurări vineri că țara sa nu discriminează pe nimeni în funcție de orientarea sa sexuală și a dat asigurări că legea din 2013 care interzice „propaganda” homosexuală cu minori era pur și simplu destinată să împiedice ca astfel de relații să fie „impuse” copiilor.

"Lăsați o persoană să crească, să devină adult și să decidă propria cale pentru sine. Nu ar trebui să impunem nimic", a spus el, adăugând că "cei care ne atacă acest plan încearcă doar să spargă o ușă deschisă".

Cu toate acestea, Ekaterina Lakhova, senatoare a partidului de guvernământ cunoscut pentru ideile sale conservatoare, a denunțat faptul că aceste culori ale steagului curcubeu erau folosite pentru a vinde înghețată. "Este indirect, dar îi obligă pe copiii noștri să se obișnuiască cu culorile, cu steagul pe care toată lumea îl flutură, chiar și la această ambasadă", a spus ea.

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a declarat pe 25 iunie pe Twitter că „ambasada noastră afișează steagul curcubeului în semn de solidaritate”, împreună cu un videoclip cu steagul expus pe o fațadă a clădirii de pe o arteră foarte aglomerată din Moscova.

Ambasada Marii Britanii a fluturat și ea un steag curcubeu.