Președintele polonez, Andrzej Duda, a sugerat vineri că Germania a încercat să se amestece în alegerile prezidențiale după ce un tabloid deținut de Germania a relatat despre amnistia unui bărbat care fusese condamnat într-un caz de pedofilie, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duda, un conservator care se confruntă cu un centrist într-o cursă foarte strânsă în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de pe 12 iulie, a fost înfuriat de relatările tabloidului polonez Fakt.

”Vrea Axel Springer, o companie de descendență germană care deține ziarul Fakt, să influențeze alegerile prezidențiale poloneze?”, a spus Duda, un aliat al partidului Lege și Dreptate (PiS), în timpul unui miting de campanie în orașul vestic Bolesławiec.

”Vor germanii să aleagă președintele în Polonia?”, a spus el.

Cazul, în care grațierea a fost făcută în martie, a fost inițial relatată de către cotidianul Rzeczpospolita, dar Fakt a venit ulterior cu mai multe detalii joi.

Ministrul justiției, Zbigniew Ziobro, care este de asemenea procuror general, a confirmat că amnistia a fost făcută într-un caz de pedofilie, dar a spus că a constat doar în ridicarea unui ordin de restricție și că bărbatul a executat întreaga sentință.

Duda a aplicat legea grațierii la cererea unei victime care acum este la vârstă adultă, a adăugat Ziobro.

Potrivit Fakt, bărbatul i-a încheiat sentința acum cinci ani de zile.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Duda a cerut ca ambasadorul german la Berlin să vorbească cu proprietarii ziarului Fakt.

”Nu vrem acest tip de amestec în procesul electoral”, a spus purtătorul de cuvânt Adam Bielan.

Fakt a negat că s-a amestecat în alegeri, spunând pe site-ul său că este condus de jurnaliști și editori polonezi.

Citește și:

Alegerile prezidențiale din Polonia: Andrzej Duda a obţinut 43,5% din voturi - rezultate finale / Cu cine se va confrunta în al doilea tur de scrutin