Mica Sirenă din Copenhaga, unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Danemarcei, a fost "vandalizată", a anunțat vineri poliția daneză, preluată de AFP.

Statuie mica sirena, CopenhagaFoto: Niels Christian Vilmann / AFP / Profimedia Images

"Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineață înainte de ora 9,00. O persoană necunoscută a scris cuvintele "Racist Fish" ("Pește rasist") (în engleză, pe soclul statuii). Am deschis o anchetă", a afirmat poliția din Copenhaga.

Ane Grum-Schwensen, specialistă în opera lui Hans Christian Andersen, care a scris celebra poveste, a afirmat, la televiziunea publică TV2, că Mica Sirenă nu conține aluzii rasiste.

În marja protestelor antirasiste după moartea lui George Floyd, mai multe monumente și statui legate de istoria colonială a numeroase țări au devenit un amplu subiect de polemică.

În ultimele săptămâni, mai multe statui au fost vandalizate în Danemarca, în special cele ale misionarului danez în Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul al XVIII-lea, dar și ale lui Mahatma Gandhi sau ale regelui danez Christian al IV-lea.

Mica Sirenă a fost vandalizată în mai multe rânduri în trecut; capul său a fost furat de două ori (în 1964 și în 1998), unul dintre brațele statuii a fost tăiat în 1984.

În ianuarie, mesajul "Free Hong Kong" a fost pictat pe stânca pe care se află statuia.