​Echipele de salvare au reluat vineri, pe o ploaie torenţială, operaţiunile de căutare şi recuperare a trupurilor neînsufleţite după accidentul produs cu o zi în urmă la o mină de jad abandonată din nordul Myanmar, în urma căruia au murit cel puţin 162 de persoane, relatează EFE.

Myanmar - prabusirea minei de jadFoto: Myanmar Fire Services

Operaţiunile, la care participă zeci de efective, se desfăşoară anevoios din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a riscului producerii unor noi alunecări de teren.

Unul dintre ofiţerii de poliţie care participă la activităţile de căutare a declarat pentru EFE că operaţiunile ar putea fi sistate dacă ploile vor continua, riscând să se producă noi alunecări de teren. Unul dintre pereţii minei este principalul motiv de preocupare deoarece riscă să se prăbuşească şi să provoace o şi mai mare tragedie.

Potrivit Departamentul Pompierilor, 162 de persoane au decedat, iar peste 50 au fost rănite în urma alunecării de teren produse joi la mina din Hpakant, o localitate izolată situată în statul Kachin, care a surprins un grup de mineri ce lucrau în condiţii ilegale în această mină abandonată.

Potrivit membrilor echipei de salvare, mai multe cadavre prinse sub pământ, precum şi trupuri care plutesc pe apă trebuie recuperate.

Momentul prăbușirii minei de jad a fost înregistrat de un martor. Imaginile surprinse, difuzate de BBC, arată o alunecare masivă de teren, ce se scurge în lacul de la baza minei, care apoi inundă valea.

Accidente similare se produc în mod frecvent în această ţară.

În aprilie anul trecut, cel puţin 54 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren produse la o altă mină din Hpakant, situată la 800 de kilometri nord de capitala Naypyidaw.

ONG Global Witness a denunţat în 2015 situaţia precară în care lucrează căutătorii de jad în aceste zăcăminte dezafectate. Ei sunt de multe ori exploataţi de grupări de gherilă, lorzi ai drogurilor, traficanţi de droguri sau de paramilitari. (Sursa: Agerpres)

Myanmar este cel mai mare producător mondial de jadeit, o varietate foarte apreciată de jad, care se extrage în principal din munţii Kachin.