​Cel puțin 162 de trupuri neînsuflețite au fost scoase de sub pământ după alunecarea de teren ce s-a produs la o mină de jad din nordul Myanmarului, au informat joi seară autoritățile din această țară, potrivit BBC.

Prabusire mina de jad MyanmarFoto: Captura video

Operațiunile de căutare și salvare au continuat toată ziua la mina din cantonul Hpakant, regiunea Kachin, în apropiere de granița cu China.

Un torent imens de noroi și roci, declanșat de ploile abundente, i-a înghițit pe cei care adunau pietre, a transmis Departamentul naţional de pompieri.

Momentul prăbușirii minei de jad a fost înregistrat de un martor. Imaginile surprinse, difuzate de BBC, arată o alunecare masivă de teren, ce se scurge în lacul de la baza minei, care apoi inundă valea.

În fiecare an, zeci de mineri care caută prețioasele pietre mor în accidente, în special în perioada musonilor.

Foarte prosperă, dar puțin reglementată, industria minieră este evaluată la mai multe zeci de miliarde de dolari, potrivit ONG-ului Watchdog Global Witness.

Minele de jad din Hpakant au transformat această regiune izolată într-un vast teren care aduce aminte de peisajul selenar.

Alunecările de teren sunt frecvente în regiune iar victimele sunt cel mai adesea persoane provenite din comunități etnice defavorizate care lucrează clandestin în vechile mine părăsite.

Abundentele resurse naturale din nordul Myanmarului - precum jad, lemn prețios, aur și chihlimbar - contribuie la finanțarea unui război civil care durează de decenii între insurgenții de etnie kachin și militari.