Sistemul de justiție american a dispus joi confiscarea încărcăturii a patru tancuri iraniene, petrol destinate Venezuelei în numele Gărzilor Revoluționare, pe care Washingtonul o consideră organizație teroristă, potrivit AFP.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a demarat un proces și un ordin de confiscare în fața unei instanțe federale din Washington pentru conținutul petrolierelor Bella, Bering, Pandi și Luna, care se află în prezent în drum spre Venezuela.

Citând „o sursă confidențială”, ăn cererea justiției americane se afirmă că petrolul este transportat în numele Gărzilor Revoluției, armata ideologică a regimului iranian.

Documentul îl citează în special Mahmoud Madanipour, un om de afaceri cu legături cu organizația, care ar fi organizat transportul petrolului în Venezuela, folosind companii offshore.

"Profiturile din vânzarea petrolului finanțează activitățile ”Gărzilor”, inclusiv proliferarea armelor de distrugere în masă, oferă sprijin pentru terorism și o serie de abuzuri asupra drepturilor omului, în Iran și în străinătate" , a declarat Ministerul Justiției într-o declarație.

Justiția americană nu a specificat modul în care Washingtonul intenționează să sechestreze marfurile.

Preşedintele Iranului Hassan Rouhani a transmis în mai un avertisment către Statele Unite cu privire la transportatoarele de combustibil pe care Iranul le-a trimis către Venezuela, scrie Reuters.

"Dacă petrolierele noastre din Caraibe sau de oriunde din lume se confruntă cu probleme cauzate de americani, atunci şi ei vor avea probleme”, a spus Rouhani într-o conversație telefonică cu emirul Qatarului, a informat agenţia semioficială Mehr.