Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat joi că polonezii nu ar trebui să se teamă să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale programat pe 12 iulie deoarece noul coronavirus a devenit o boală „ca oricare alta”, relatează Reuters.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

Andrzej Duda, candidatul partidului de guvernământ Lege și Justiție și președintele în exercițiu, se va confrunta pentru un nou mandat cu primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, într-o cursă care se anunță strânsă după rezultatul primului tur care a avut loc duminica trecută.

Polonia a fost afectată într-o măsură mai redusă de pandemia de COVID-19 comparativ cu alte state europene, înregistrând doar 1.500 de decese din cauza coronavirusului la o populație de 38 de milioane însă continuă să raporteze sute de noi infecții zilnic.

„Acum aceasta este o boală despre care putem spune că este ca oricare alta, așteptăm doar un vaccin”, a declarat Morawiecki, potrivit agenției de presă PAP.

„Iar instituțiile care evaluează primul tur (n.r. al alegerilor) au confirmat că a fost organizat într-o manieră foarte corespunzătoare. Haideți să nu ne fie teamă să votăm în turul doi”, a adăugat acesta.

Realegerea lui Duda este crucială pentru ambițiile guvernului lui Morawiecki de a-și implementa agenda conservatoare, care include reforme ale justiției despre care Uniunea Europeană susține că subminează principiile democratice.

Mai devreme în cursul săptămânii premierul polonez a făcut un apel special către vârstnici, îndemnându-i să nu fie descurajați de pandemie și să iasă la vot în turul doi.

În pofida declarațiilor acestuia și a relaxării măsurilor de carantină, Polonia nu a asistat până acum la o scădere susținută a numărului de noi infecții.

Autoritățile responsabile de sănătatea publică au raportat miercuri 382 de noi cazuri, cel mai mare număr din 17 iunie, iar joi încă 371 de cazuri.