Poliția britanică a anunțat că a arestat un bărbat în legătură cu dărâmarea de luna trecută a statuii comerciantului de sclavi Edward Colston, un incident care a declanșat o dezbatere majoră în Regatul Unit despre trecutul colonial al țării, relatează Reuters.

Statuia lui Colston din BristolFoto: David Himbert / AFP / Profimedia

Demonstranții antirasism care protestau în orașul-port Bristol din vestul Angliei ca urmare a uciderii lui George Floyd de către Poliția din Minneapolis au smuls de pe soclu statuia lui Colston și au aruncat-o în apă.

„Un bărbat în vârstă de 24 de ani a fost arestat sub suspiciunea de distrugere și a fost eliberat fiind investigat în libertate”, a anunțat Poliția din Avon și Sommerset într-un comunicat.

Colston a făcut o avere din comerțul cu sclavi africani și statuia sa a fost de mult timp un subiect de controverse în Bristol. Sculptura a fost între timp recuperată din apă iar primarul orașului a anunțat că va fi expusă într-un muzeu alături de pancarte ale protestatarilor Black Lives Matter.

Premierul britanic Boris Johnson a transmis după incident că înțelege emoțiile puternice ale oamenilor privind statuia dar că dărâmarea acesteia reprezintă o infracțiune.

Dărâmarea statuii lui Colston a dus la înlăturarea altor memoriale sau punerea sub discuție a viitorului lor, multe persoane din mediul universitar și politicieni exprimându-și opoziția față de înlăturarea unor astfel de monumente, argumentând că ele doar reflectă istoria și ar trebui să reprezinte un punct de discuție.

Citește și: