Președintele Statelor Unite Donald Trump, care s-a opus mult timp purtării unei măști de protecție în public, a afirmat că „este cu totul pentru măști” și că acestea îl fac să arate ca un „călăreț singuratic”, relatează BBC.

Donald TrumpFoto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Trump a afirmat de asemenea că purtarea măștilor nu trebuie să fie obligatorie pentru a preveni răspândirea COVID-19, susținând din nou că pandemia „o să dispară” în aceeași zi în care SUA a înregistrat 52.000 de noi infecții într-o zi, un record de la izbucnirea pandemiei pe teritoriul Statelor Unite.

Comentariile sale au fost făcute în cadrul unui interviu acordat Fox News când un oficial republican l-a îndemnat să poarte o mască pentru a servi drept exemplu.

Statele Unite au raportat până în prezent aproape 2,7 milioane de infecții cu coronavirusul, 128.000 de americani pierzându-și viața din cauza COVID-19, potrivit datelor Universității John Hopkins.

Trump a declarat miercuri pentru Fox Business Network că „sunt cu totul pentru măști”. Când a fost întrebat dacă ar purta o mască președintele american a declarat că „dacă aș fi într-o situație strâmtorată cu alți oameni aș face-o, absolut”.

Acesta a adăugat că oamenii l-au văzut purtând o mască și că nu ar avea vreo problemă să apară în public cu una deoarece îi „place oarecum” cum arată cu una, comparându-se cu Călărețul Singuratic, un erou ficțional care s-a luptat cu bandiți în Vestul Sălbatic american.

Însă anterior, când Centrul pentru Combaterea și Controlul din Statele Unite a început să recomande purtarea de măști în public în luna aprilie pentru a preveni răspândirea virusului președintele Trump le-a spus reporterilor că nu va urma sfatul.

„Nu cred că o să o fac”, a afirmat la momentul respectiv, adăugând că „purtarea unei măști când mă întâlnesc cu președinți, prim-miniștri, dictatori, regi, regine, pur și simplu nu mă văd”.

Președintele american a subliniat în mod repetat că alegerea de a urma recomandările oficialilor responsabili de sănătatea publică privind purtarea unei măști este o decizie personală.

Luna trecută acesta a declarat pentru Wall Street Journal că unele persoane poartă o mască doar ca să transmită un mesaj politic împotriva sa.

În timpul unei vizite la o fabrică din Michigan în luna mai Trump le-a spus reporterilor că și-a dat jos masca înainte să apară în fața lor pentru a oferi declarații deoarece nu și-a dorit „să ofere presei plăcerea de a o vedea”.

Casa Albă a apărat alegerea președintelui afirmând că toate persoanele cu care intră în contact sunt testate frecvent, la fel ca și el.

Citește și: