În Statele Unite, verificările de cazier pentru achiziția sau posesia unei arme de foc au atins niveluri istorice, continuând trendul apărut anul acesta în contextul pandemiei, recesiunii economice, protestelor și apelurilor la reducerea finanțării poliției, transmite Associated Press.

Clienta la magazin de arme din FloridaFoto: Douglas R. Clifford / Zuma Press / Profimedia

Statisticile publicate joi de FBI arată că luna trecută s-au făcut 3,9 milioane de verificări de persoane, aceasta fiind cea mai mare cifră de după 1998, anul când s-a creat acest sistem pentru ca cei cu cazier sau interdicții să nu poată cumpăra sau deține o armă de foc.

Recordul anterior fusese stabilit în martie, când s-au făcut 3,7 milioane de interogări în sistem. Toate săptămânile din luna iunie sunt în top zece al săptămânilor cu cele mai multe verificări de cazier.

Până la mijlocul anului 2020 au fost făcute peste 19 milioane verificări în baza de date a sistemului, mai mult decât în tot anul 2012 și decât în fiecare an de dinainte.

Aceste căutări în baza de date sunt un indicator cheie pentru vânzările de arme, dar statisticile FBI includ și verificările pentru autorizații care necesită, în unele state, purtarea unei arme de foc. Fiecare verificare poate fi făcută, însă, și pentru vânzarea mai multor arme.

Aproape 2,4 milioane de arme au fost vândute în iunie, o creștere de 145% față de aceeași lună a anului trecut, experții atribuind șocanta cifră tulburărilor de după cazul George Floyd, notează și Fox News.

Astfel, luna trecută au fost vândute 2.387.524 de arme, potrivit statisticilor publicate de Small Arms Analytics and Forecasting. Iunie a fost a patra lună de anul acesta cu creșteri mari ale vânzărilor de arme, după martie (+85,3%), aprilie (+71,3%) și mai (+80,2%).