O alunecare de teren a ucis cel puțin 100 de persoane într-o mină de jad din nordul Myanmarului, au anunțat joi pompierii, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inițial, autoritățile anunțaseră un bilanț de 50 de morți.

"Minerii au fost prinși de un torent de noroi provocat de averse importante", au scris pompierii, pe pagina lor de Facebook.

"Sunt în curs operațiuni de salvare", potrivit sursei citate.

"Până în prezent, am găsit un total de 113 cadavre", au scris pompierii, pe pagina oficială de Facebook, unde sunt prezentate fotografii cu o vale acoperită de noroi, în cantonul Hpakant, în apropiere de granița cu China.

În fiecare an, zeci de mineri care caută prețioasele pietre mor în accidente, în special în perioada musonilor.

Foarte prosperă, dar puțin reglementată, industria minieră este evaluată la mai multe zeci de miliarde de dolari, potrivit ONG-ului Watchdog Global Witness.

Minele de jad din Hpakant au transformat această regiune izolată într-un vast teren care aduce aminte de peisajul selenar.

Alunecările de teren sunt frecvente în regiune iar victimele sunt cel mai adesea persoane provenite din comunități etnice defavorizate care lucrează clandestin în vechile mine părăsite.

Abundentele resurse naturale din nordul Myanmarului - precum jad, lemn prețios, aur și chihlimbar - contribuie la finanțarea unui război civil care durează de decenii între insurgenții de etnie kachin și militari.