Rusia a adoptat marea revizuire constituțională care îl dă posibilitatea lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum denunțat de opoziție, care îl vede ca pe o manevră a lui Putin pentru a se menține la putere, potrivit AFP.

Vladimir Putin la parada de Ziua VictorieiFoto: Yekaterina Shtukina / TASS / Profimedia Images

Rușii au validat referendumul cu 74,1% care, pe lângă întrebarea prelungirii mandatelor președintelui în funcție, introduce și principii conservatoare în Constituție, potrivit rezultatelor din aproape 30% din secțiile de votare distribuite pe imensul teritoriu rus.

Poate că prevederea cu cele mai ample efecte este noul Articol 79, care sugerează că instanţele ruseşti ar putea ignora de facto hotărârile CEDO din care Rusia face parte.

Participarea a fost în jur de 65%.

Îndoiala nu a cântărit niciodată rezultatul alegerilor: reforma a fost aprobată de legiuitor la începutul anului, iar noul text al Constituției este deja la vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marți rușilor să garanteze „stabilitatea, securitatea și prosperitatea” pentru Rusia, pe care se mândrește că a scăpat-o din haosul post-sovietic.

Scrutinul, inițial programat pentru aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei Covid-19. Pentru a evita aglomerarea excesivă la secțiile de votare, s-a desfășurat timp de peste o săptămână, iar alegătorii au trebuit să poarte măști și mănuși de protecție.

Cel mai controversat amendament: acela de a-i acorda lui Vladimir Putin opțiunea a două mandate suplimentare la sfârșitul celui actual din 2024. O necesitate potrivit lui, deoarece clasa politică nu trebuie să se piardă în „căutarea potențialilor succesori”.