​ANALIZĂ

Amână Netanyahu detonarea bombei Cisiordania? Totul despre planul Israelului de a anexa noi teritorii palestiniene

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Miercuri, 1 iulie 2020, 13:14 Actualitate | Internaţional


Muncitori palestinieni stau la rând ca să treacă printr-un check-point din Hebron pentru a ajunge la muncă în Israel
Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
​Israelul poate pune oricând în mișcare, începând cu 1 iulie, planul privind anexarea unei părți din Cisiordania, un teritoriu care ar trebui să fie inima unui viitor stat palestinian. Această dată a fost convenită de principalele formațiuni din coaliția de guvernare, Likudul lui Benjamin Netanyahu și „Albastru Alb” al lui Benny Gantz.

Anexarea ar pune capăt definitiv muribundului proces de pace Oslo și, posibil, ar compromite o eventuală soluție a două state. În plus, ar putea crește instabilitatea într-o regiune care și așa este afectată de conflicte și numeroase riscuri de securitate.

Nu în ultimul rând, relațiile Israelului cu comunitatea internațională ar putea fi afectate, dat fiind că există o largă opoziție față de anexare, opoziție care, de altfel, este întâlnită și în interiorul Israelului.

Cisiordania ocupată, teritoriu-cheie al unui viitor stat palestinianCisiordania a fost ocupată de Israel în urma războiului arabo-israelian din 1967.

Tot în urma Războiului de Șase Zile din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, arab, care la vremea respectivă era administrat, la fel ca și Cisiordania, de Iordania, Înălțimile Golan, aflate în componența Siriei, precum și Fâșia Gaza și Peninsula Sinai, ambele controlate de Egipt.

Sinaiul a fost eliberat în schimbul păcii cu Egiptul, a cărei bază a fost pusă de Acordurile de la Camp David din 1978. Fâșia Gaza – evacuată de Israel în 2005 – se află de jure sub jurisdicția Autorității Palestiniene, de facto e controlată de gruparea teroristă Hamas și este supusă unei severe blocade de către Israel și Egipt.

Ierusalimul de Est a fost anexat în 1967, la scurt timp după război, iar Înălțimile Golan în 1981. Cisiordania a fost administrată integral de Israel, întâi prin intermediul armatei apoi de către autorități civile, până în 1994, când, în urma Acordurilor de la Oslo, a fost creată Autoritatea Palestiniană.

Cisiordania a fost împărțită atunci în trei zone, A, B și C. Prima – și cea mai mică din punct de vedere al întinderii – a intrat în administrarea Autorității Palestiniene, în zona B a fost instaurat un control mixt (civil palestinian și de securitate israelian) iar zona C a rămas sub controlul exclusiv al Israelului.

Prezența militară israeliană în Cisiordania este justificată și de necesitatea de a proteja cele peste 130 de colonii evreiești fondate acolo începând cu 1967, colonii în care trăiesc sute de mii de cetățeni israelieni. Acești coloniști se văd ca parte din Israel și vor ca situația de facto să fie consfințită juridic.

Benjamin Netanyahu este, probabil, cea mai bună opțiune politică a lor: încă de la începutul primului său mandat de premier, în urmă cu aproape un sfert de secol, a pledat nu doar pentru menținerea coloniilor, ci și pentru extinderea acestora.

Benjamin Netanyahu: populistul intransigent cu palestinienii
Benjamin Netanyahu a devenit, în 1996, cel mai tânăr premier din istoria Israelului ca exponent al celor care criticau Acordurile de la Oslo și cereau o poziție mai dură față de palestinieni. Campania sa electorală, coordonată de consultantul american Arthur Finkelstein, a mers pe un discurs populist în care adevărul era opțional: unul dintre mesajele-cheie a fost că Shimon Peres, contracandidatul său și, totodată, unul dintre arhitecții păcii, urma să împartă Ierusalimul și să le cedeze palestinienilor o parte din Orașul Sfânt.

Era o minciună, dar importanța Ierusalimului și, mai ales, a Orașului Vechi, e atât de mare, încât s-a dovedit a fi extrem de eficientă. Netanyahu a reușit să îl înfrângă pe Shimon Peres, în ciuda faptului că victoria acestuia părea a fi asigurată, mai ales că ducea mai departe moștenirea lui Yitzak Rabin, asasinat cu câteva luni mai devreme de un extremist tocmai pentru că alesese pacea cu palestinienii.

Victoria lui Netanyahu și a Likudului a fost facilitată și de faptul că puneau accentul pe securitate, în condițiile în care Hamasul, care respingea pacea, începuse să trimită teroriști sinucigași în orașele israeliene.

Câțiva ani mai târziu, același Netanyahu, care pierduse funcția de premier, dar era ministru în cabinetul Likud al lui Ariel Sharon (un fost general legendar în Israel pentru faptele sale de arme, dar acuzat de palestinieni de crime de război), și-a dat demisia atunci când s-a decis retragerea din Gaza.

În 2009, Bibi a revenit la putere ca prim-ministru și de atunci a reușit să își păstreze această poziție în patru cabinete succesive, depășindu-l ca longevitate în funcție și pe fondatorul statului, David Ben-Gurion.

Importanța securității Israelului și intransigența față de palestinieni au rămas o constantă în discursul lui Netanyahu și chiar s-au accentuat din cauza a trei factori: alianța cu partidele ultra-ortodocșilor și cele pro-coloniști, care au propriile lor obiective, creșterea amenințării Iranului prin dezvoltarea programului nuclear al acestei țări și implicarea în războiul civil din Siria (ceea ce implică prezență militară iraniană în apropierea granițelor Israelului) și, în ultimii ani, problemele penale ale premierului care, ca orice populist care se respectă, caută să abată atenția de la aspectele care nu îi convin prin discursuri și decizii care au darul de a șoca.

Anexarea unei părți din Cisiordania reprezintă o astfel de decizie.

Anexarea Cisiordaniei, o decizie controversată în lume și în IsraelZidul construit de Israel în jurul teritoriilor palestinene. FOTO: APAImages via Profimedia Images

Palestinienii nu au cum să aibă un stat al lor fără Cisiordania și Gaza, iar acest lucru a fost clar de la bun început. Există aspecte asupra cărora israelienii și palestinienii nu au reușit să cadă de acord – statutul Ierusalimului, de pildă, pe care ambele părți îl invocă drept capitală – și aspecte asupra cărora e greu de crezut că se vor înțelege vreodată, cum e, de pildă, chestiunea întoarcerii refugiaților palestinieni: cei 700 de mii plecați/alungați în 1948 au devenit, în timp, prin descendenții lor, 5 milioane, așa că și dacă absorbirea lor ar fi posibilă (puțin probabil, dat fiind că vorbim de o țară foarte mică), aceasta ar schimba componența etnică a Israelului care, în plus, spune că de fapt s-a produs un transfer de populații, întrucât evreii din Orientul Mijlociu au fost alungați de guvernele arabe și le-au luat locul palestinienilor.

Există și chestiuni care s-ar putea negocia, cum ar fi un schimb de teritorii astfel încât coloniile mai mari, aflate în interiorul Cisiordaniei dar pe graniță, să poată fi alipite Israelului.

O anexare unilaterală a Cisiordaniei sau a unei părți din aceasta e, însă, inacceptabilă atât pentru palestinieni cât și pentru comunitatea internațională: ONU, Liga Arabă și numeroase state membre UE i-au cerut Israelului să nu ia o astfel de decizie. Nici măcar în Israel nu există unanimitate în privința unei astfel de decizii, cum se vede de pildă din faptul că o scrisoare recentă prin care se respinge anexarea, semnată de peste o mie de parlamentari din 25 de țări europene, a fost inițiată de personalități israeliene care sprijină soluția a două state, inclusiv un fost președinte al Knessetului.

Fostul adversar politic al lui Netanyahu, care în prezent îi este partener de guvernare, Benny Gantz, pare să fi înțeles mesajul și a făcut un pas înapoi spunându-i trimisului Casei Albe că data de 1 iulie pentru demararea anexării nu e bătută în cuie, deși fusese dată ca certă, în condițiile în care prioritatea o reprezintă, acum, pandemia de coronavirus.

Până și Statele Unite au ezitat până acum să se pronunțe ferm în favoarea anexării la 1 iulie, în ciuda faptului că o astfel de anexare este prevăzută chiar de planul de pace asumat de Donald Trump.

Anexarea coloniilor, parte a unui plan de pace sortit eșeculuiProtest în Hebron împotriva planului de anexare a 30% din Cisiordania

Pe 28 ianuarie 2020, Donald Trump a prezentat noul plan american de pace pentru Orientul Mijlociu într-o sală ticsită, în care se aflau, printre alții, Benjamin Netanyahu și soția sa, Sara, ginerele lui Trump, Jared, care gândise planul, oficiali americani și israelieni.

Printre invitați erau și ambasadorii a trei țări arabe apropiate de Statele Unite – Bahreinul, Emiratele Arabe Unite și Omanul – dar niciun reprezentant al palestinienilor. Pentru ei, planul de pace reprezenta un dezastru.

Documentul prevede că palestinienii trebuie să renunțe definitiv la orice pretenție asupra Ierusalimului, care rămâne capitala indivizibilă a Ierusalimului, cu Esplanda Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, menținută în custodia hașemiților iordanieni.

Israelul ar urma să anexeze toate coloniile din Cisiordania, terenurile din jurul acestora și fertila vale a Iordanului – una peste alta, cam 30% din Cisiordania.

Multe colonii sunt implantate adânc în Cisiordania (la Hebron, de pildă, se află în zona centrului vechi, în mijlocul unui oraș cu peste 200 de mii de palestinieni), așa că securizarea lor înseamnă o perpetuare a situației actuale, în care mulți palestinieni trăiesc, practic, în niște enclave iar mișcarea între teritorii aflate, teoretic, sub jurisdicția lor, este dificilă.

Spațiul aerian al viitorului stat palestinian și granițele sale ar fi, în continuare, controlate de Israel. Dacă palestinenii acceptă aceste condiții, ar primi două enclave în deșertul Negev, la granița cu Egiptul, care ar urma să fie transformate într-o zonă industrială și una rezidențială și agricolă, dezvoltate cu ajutorul a 50 de miliarde de dolari pe care planul îi promite ca investiții.

Planul de pace ignoră, practic, majoritatea doleanțelor palestinienilor și îi dă Israelului tot ceea ce ar putea să își dorească politicienii săi de dreapta (există, desigur, și voci care vor chiar și mai mult, anexarea întregii Cisiordanii), așa că nu e de mirare că un Benjamin Netanyahu vizibil încântat i-a spus pe 28 ianuarie lui Trump:

“[Mr. President] you have been the greatest friend that Israel has ever had in the White House”.

De altfel, administrația Trump luase anterior două decizii pro-Israel care ar fi părut de neconceput la președinți anteriori: mutarea ambasadei la Ierusalim, recunoscut drept capitală a Israelului – o mișcare pe care majoritatea țărilor au decis să o evite până când palestinienii și israelienii vor cădea de-acord cu privire la statutul orașului – și recunoașterea anexării Înălțimilor Golan de către Israel.

Planul de pace arăta clar că Washingtonul nu mai putea fi privit de palestinieni și aliații lor arabi drept un “honest broker”, un intermediar/moderator nepărtinitor al dialogului dintre părți. Era, totodată, și o ruptură față de comunitatea internațională, care consideră că toate coloniile construite de Israel dincolo de granițele de dinainte de Războiul din 1967 sunt ilegale și că întreaga Cisiordanie trebuie să facă parte dintr-un viitor stat palestinian.

Sub semnul incertitudiniiMuncitori palestinieni stau la coadă să treacă printr-un check-point militar din Hebron pentru a ajunge la muncă în Israel. FOTO: APAImages/ Profimedia

Până la această oră nu este deloc clar ce va face Benjamin Netanyahu sau cât de departe va merge cu anexarea. Deja ministrul său de externe a anunțat că e puțin probabil ca vreun anunț privind anexarea să fie făcut pe 1 iulie. Netanyahu însuși a declarat că încă mai lucrează la detaliile planului de anexare.

S-au vehiculat mai multe variante, dar deocamdată toate sunt speculații – că ar putea avea loc doar câteva anexări simbolice, ale unor colonii de pe graniță, pentru ca să nu se poată zice că nu s-a făcut nimic, sau că se vor anexa doar coloniile propriu-zise, fără teritoriile din jur și fără Valea Iordanului, ceea ce înseamnă doar 3%, nu 30% din Cisiordania.

O decizie privind anexarea ar fi, probabil, una dintre cele mai importante luate de statul Israel în ultimele decenii. Și indiferent cât de amplă ar fi anexarea – 3% sau 30% - palestinienii, și nu numai ei, nu o vor recunoaște.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4476 vizualizari

 • -9 (41 voturi)    
  Nu va exista niciodata un stat in stat. (Miercuri, 1 iulie 2020, 15:04)

  doz2018 [utilizator]

  Singurul stat legitim e Israel. Anexarea va avea loc indiferent de ceea ce spun unii sau altii. Cainii latra, caravane trece. Peste 50 de ani nu-si va mai aduce nimeni aminte de asta, peste 100 de ani, peste 200 de ani.
  Probabil ca unii de pe planeta vor vocifera neavand treaba acasa la ei si cu asta basta. It's time!
  • +1 (25 voturi)    
   ...nedumerire... (Miercuri, 1 iulie 2020, 17:29)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

   Israelul a decis să se facă dodolăț, pe seama unor teritorii palestiniene...
   Oare care sînt opiniile celor 5 membri permanenți ai Consiliului de Securitate ?
   - USA susține tîlhăria.
   - Rusia , Franța UK, RP China nu au declarat nimic...
   • -2 (26 voturi)    
    nvatati, Invatati, Invatati - a spus Lenin (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:46)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

    Camarade @baligosul, va recomand sa cititi cat mai mult, si asta INAINTE de 'a musca' si iata un exemplu de carte care ar putea sa va fie de folos:

    - "Septembrie Negru: Istoria și moștenirea conflictului dintre palestinieni și Iordania în 1970"

    "Black September: The History and Legacy of the Conflict Between the Palestinians and Jordan in 1970"
    https://www.amazon.com/Black-September-History-Conflict-Palestinians-ebook/dp/B078FMZJZZ

    Deci, puteti afla ca Regele Iordaniei "le-a rupt oasele" la Palestinieni si ia aruncat si prin Liban.
    Pentru ca sa intelegeti mai bine, puteti viziona pe Wikipedia numarul de soldati morti, civili etc

    https://en.wikipedia.org/wiki/Black_September

    Si iata pe Regele Hussein cum isis apara Capitala Aman de luptatorii lui Yaser Arafat:

    https://www.youtube.com/watch?v=_G0Ba6hEApo

    Deci, ramane asa cum a zis tov. Lenin: "Invatati, Invatati, Invatati" , si dupa aceea deschideti gura!

    Intrebarea este daca stiti cine a fost Lenin?
    Aveti mai jos infi in limba romana:

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Ilici_Lenin

    Toata treaba este sa incepeti sa cititi, dupa aceea, daca o sa va placa, o sa va bucurati de respectul celor care va inconjoara...
    Da, da! Merita sa faceti aceasta experienta...
    • +5 (9 voturi)    
     ...detaliu... (Joi, 2 iulie 2020, 7:01)

     baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

     Evreu cumva ?
     • -3 (7 voturi)    
      Repet! (Joi, 2 iulie 2020, 7:40)

      Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

      O cunoscuta personalitate franceza, pe nume Jean Paul Sartre, spunea despre evrei ca "Nu lasa lumea sa doarma...".

      Daca aveti un raspuns pentru acest filozof si nuvelist [care a refuzat chiar Premiul Nobel pentru Literatura, in 1964], D-voastra trebuie sa aflati mai multe despre personalitatea sa.

      Iata adresa unde aveti date in limba romana

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean-Paul_Sartre

      Prin urmare, revin la sfatul pe care vi l-am oferit anterior: 'Invatati, Invatati, Invatati [a spus-o chiar Lenin]

      Apropo, stiati ca aceasta luna "Statuia lui Lenin a fost ridicată în Germania"?
      June 22, 2020

      https://americantruthtoday.com/politics/2020/06/22/lenin-statue-erected-in-germany-as-founding-fathers-statues-toppled-in-west/
  • -3 (25 voturi)    
   legitimitatea nu are a face (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:46)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

   Fiecare este legitim in proprii ochi si in propria interpretare, si e clar ca nimeni vreodata nu va ceda.
   Arabii au atacat, de mai multe ori, initial chiar cu forte net superioare, si au pierdut. Cine pierde plateste, la fel cum a fost si cazul Romaniei in razboaiele pe care le-a purtat. Nu poti sa sari la bataie si apoi sa faci scandal ca ti-a luat-o.
   Realitatea este ca evreii au pus mana pe un desert nenorocit si l-au transformat intr-o gradina, gradina care produce plus valoare pentru civilizatia umana in medicina, agricultura, literatura, IT, si de ce nu, tehnologie militara. Unde arabii au ramas stapani, avem doar saracie si tribalisme, aceeasi societate de ev mediu care nu produce inovatie, nu produce carti, nu produce nimic in afara de violenta si copii.
   • -3 (11 voturi)    
    Mulțumesc (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:43)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    bine punctat și obiectiv comentariul Dvs. Felicitări
    Palestinieni sunt un fel de: cei care sparg și distrug in State...
    Eu as fi recunoscător pentru efortul de dezvoltarea a statului. Într-adevăr : Israelul este o grădina !
   • -2 (6 voturi)    
    Wow! (Joi, 2 iulie 2020, 7:47)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    Deci un @Motan_incalta_inteligent +obiectiv !

    Foarte RAR se poate gasi asa ceva! Felicitari!
   • +6 (10 voturi)    
    Sunt un sustinator al Israelului dar (Joi, 2 iulie 2020, 8:15)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    ceea ce afirmi nu este adevarat.
    In 1967 cel care a atacat, prin surprindere si la momentul oportun, a fost Israelul! Daca ai urmarit documentarele facute chiar de ei, pregatirea atacului fusese atent planificata in cele mai mici detalii cu mult timp inainte, fiecare minut era esential.
    Pornesc de la ideea ca minciuna nu foloseste nimanui, ba dimpotriva aduce paguba pt ca se pierde credibilitatea. Adevarul iese oricum, mai devreme sau mai tarziu, la suprafata.
   • +1 (7 voturi)    
    Evreii au ocupat pamanturile altora (Joi, 2 iulie 2020, 8:56)

    krank [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    I-au alungat si le-au confiscat averile. Nu era un desert cand au venit ei acolo. Vii cu idei preconcepute, e de ajuns sa vezi ce a lasat in urma civilizatia islamica ca sa-ti dai seama ca ce ce afirmi tu e fals. O mare parte din ideile antichitatii ne-au parvenit prin intermediul mostenirii arabe.
    • 0 (2 voturi)    
     Clarificari (Joi, 2 iulie 2020, 15:02)

     Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui krank

     Am in Biblioteca mea si aceste carti:
     1 – Dictionar de Civilizatie Egipteana
     2 – Dictionar de Civilizatie Iudaica
     3 – Dictionar de Civilizatie Musulmana

     Toate aceste TREI carti au aparut in Editura ‘Univers Enciclopedic’ – la Bucuresti, 1997.

     Eu cred ca cine doreste sa cunoasca mai bine situatia din Orientul Mijlociu ar putea sa citeasca cate ceva din explicatiile prezentate in aceasta serie Larousse.

     Oricum, NU trebuie suprapuse meritele Civilizatiei Arabe cu ‘realizarile Islamismul’...

     Insa, referindu-ne la probele ISTORICE a celor TREI Civilizatii - amintite mai sus - exista in Marile Muzee ale Lumii DOVEZI inestimabile ale realizarilor acestora in timp de mii de ani.

     Si totusi, exista o MARE DIFERENTA intre Arheologie [ca stiinta] si Politica [ca dorinta] si asta o demonstreaza un filmulet BBC in care se prezinta o ‘civilizatie’ fara dovezi arheologice! Ce ne facem in aceasta delicate situatie?

     In primul rand, merita sa vizitati acest Muzeu!

     The Palestinian Museum it was opened without exhibits’:
     18 May, 2016
     http://www.bbc.com/news/world-middle-east-36322756

     Dupa aceea, ar trebui gasita o explicatie, si in nici un caz scuze...
    • +1 (1 vot)    
     Nu era desert cand au venit ei acolo?? (Joi, 2 iulie 2020, 22:11)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui krank

     Cand au venit acolo in 1948 sau in 2000 ien?
     Daca ne referim prin absurd la 1948 sunteti sigur ca nu era desert? Uitati-va un pic la tarile din jur, la geografie si spuneti-mi va rog care s tara cu cea mai avansata tehnologie de irigare din lume.
     Sunteti sigur ca faimoasa civilizatie islamica nu inventase irigatia prin picatura de pe vremea lui Avicenna si evrei nu au furat idea de la ei?
     Ne lasi cu bulsiturile astea cu mareata civlizatie?
     Arabii au fost o curea de transmisie a unor idei antice dar nici macar singura si nimic mai mult.
     Ce a oprit mareata civilizatie islamica sa fie ea care sa ajunga la Renastere? sa inventeze chimia, fizica, matematica, navigatia moderne si asa mai departe??
     Conform teoriei tale in secolele 8-9-10 islamul era perfect plasat in blocstarturi si putea sa ia fata Europei la orice capitol.
     Si totusi istoria ne spune ca asta nu s-a intamplat.
     • +1 (1 vot)    
      Completare (Vineri, 3 iulie 2020, 14:39)

      Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      La afirmatiile D-voastra, imi permit numai o SINGURA completare, iar asta reprezinta o comparatie a numarului de Premii Nobel primite de cele doua grupuri etnice despre care ati pomenit mai sus

      Deci, pentru cei dornici sa inteleaga mai bine anumite diferente de abordare a NATURII, prezint DOUA liste, fara sa fac comentarii pe marginea cifrelor. [lasand cititorilor aceasta placere...]

      1 - Lista laureaților Evrei ai Premiului Nobel:

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_laurea%C8%9Bilor_evrei_ai_Premiului_Nobel

      2 - List of Arabic Nobel laureates:

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arab_Nobel_laureates

      Si o mentiune:
      - pentru Lista Laureatilor Arabi, nu exista in Wikipedie pagina in limba romana.

      Cu toate aceste, se poate constata ca din cele 9 Premii Nobel primite de Arabi, 5 sunt pentru Pace, deci au o rezonanta p o l i t i c a!

      Asadar, asa cum am promis, o singura completare, dar - desigur - exista multe altele...
      • 0 (0 voturi)    
       Am studiat linkul cu premiile Nobel arabe (Vineri, 3 iulie 2020, 17:31)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Joseph18

       E foarte interesant.
       Va sa zica din 9 premii 2 au fost ale unor americani de descedenta libaneza.
       Bun, raman 7 din care 4 sunt ale egiptenilor, 2 pentru pace unul pentru literatura si unul in chimie.
       Restul de 3 se impart intre teroristul Arafat al batran, comitetul de dialog tunisian si o doamna din Yemen. Toate pentru pace, evident.
       Deci pana la urma mareata civilizatie a islamului a produs doar doua premii Nobel reale din care doar unul in stiinte exacte si ambele sunt egiptene.
       • 0 (0 voturi)    
        Si, Atat? (Vineri, 3 iulie 2020, 19:13)

        Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        Ati comentat NUMAI realizarile grupului care numara un pic peste 1 miliard de oameni, deci circa 14% din populatia lumii.

        Insa, despre celalat 'segment etnic' - care formează mai puțin de 0,2% din populația lumii - nu aveti NIMIC de analizat?

        Atunci va spun eu incet [sa ramana intre moi!] - ati observat ca pana in anul 2012, din 855 Premii Nobel, 'ceilalti' au primit vreo 180...? [deci circa 21% din totalul de premii oferite.

        Eu nu am comentat nimic - asa cum am primis de la inceput - insa v-am atras atentia la ce scrie in Wikipedia aia, despre care se spune 'ca le stie' !

        Va salut si sa treceti 'nevatamat' printre minusurile cu care sunteti 'bombardat'...
  • -4 (18 voturi)    
   Da si Nu ! (Miercuri, 1 iulie 2020, 19:16)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

   D=voastra ati afirmat ca: "Peste 50 de ani nu-si va mai aduce nimeni aminte de asta, peste 100 de ani, peste 200 de ani., iar asta este destul de relativ...

   Astazi, Statul Israel exista tocmai pentru ca in ISTORIE s-a inregistrat Razboiul dintre Israelieni si Imperiul Roman din anii 70, atunci cand Titus a distru Capitala Ierusalim, dupa care a urmat dispersarea evreilor in diferite locuri din Europa si Africa.
   Iata mai jos mai multe informatii in limba romana:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Asediul_Ierusalimului_(70)

   Asa cum NU se poate UITA nici Razboiul dus de Traian impotriva Daciei in anul 106:

   https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboaiele_daco-romane

   Deci, memoria Istoriei NU trebuie ignorata...!
 • -9 (41 voturi)    
  HN rescrie istoria (Miercuri, 1 iulie 2020, 15:23)

  cenzuratul [utilizator]

  Israel nu anexeaza teritoriul palestinian al Cisiordaniei, ci recupereaza teritoriile evresti ale Iudeei și Samariei.
  • -1 (17 voturi)    
   Clar (Miercuri, 1 iulie 2020, 19:01)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Nu intamplator semnati cu @cenzuratul...
   INSA, bag de seama ca va sunt publicate parerile!
  • +1 (5 voturi)    
   Statul Israel exista din 1948 (Joi, 2 iulie 2020, 8:52)

   krank [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Statul Israel a fost creat pe teritorii detinute de arabii palestinieni.
   • 0 (0 voturi)    
    Turcia si Palestina (Joi, 2 iulie 2020, 15:13)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui krank

    1 - Imperiul Otoman s-a destramat in 1918, dupa Primul Razboi Mondia
    Aceiasi soarta a avut-o si Imperiul Austro-Ungar.

    Deci pana aici se cunoaste lectia, nu-i asa?

    2 - Si acum iata o adresa unde veti gasi LOCUL si STEAGUL unei populatii venite in Vechea Palestina:

    Da, ei au avut o tara intre anii 1916-1925, cu Capitala la Mecca, dar...mai bine cititi singur:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Hejaz
 • +3 (29 voturi)    
  Noile anexari trebuie sa inceteze (Miercuri, 1 iulie 2020, 15:51)

  demetru [utilizator]

  Netanyahu sa respecte legislatia internationala.
  • -8 (28 voturi)    
   Care legislație? (Miercuri, 1 iulie 2020, 16:41)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui demetru

   Ce anume nu respectă? Poți să ne indici legea internațională, articolul și paragrafjul pe care le încalcă Netaniahu?
   • -2 (14 voturi)    
    Priviti ! (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:58)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Eu va ofer ceva mai mult decat ati solicitat!

    Ceva despre fotbal în „Liga Palestinei 1938-39”, chestie cu care puteti bloca CNN-ul si chiar ONU:
    [dar cititi totul si cu rabdare]

    And about Football in “The 1938-39 Palestine League”:
    https://en.wikipedia.org/wiki/1938–39_Palestine_League
   • 0 (2 voturi)    
    The Security Council (Joi, 2 iulie 2020, 9:02)

    krank [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    “Reaffirming its relevant resolutions, including resolutions 242 (1967), 338 (1973), 446 (1979), 452 (1979), 465 (1980), 476 (1980), 478 (1980), 1397 (2002), 1515 (2003), and 1850 (2008),

    “Guided by the purposes and principles of the Charter of the United Nations, and reaffirming, inter alia, the inadmissibility of the acquisition of territory by force,

    “Reaffirming the obligation of Israel, the occupying Power, to abide scrupulously by its legal obligations and responsibilities under the Fourth Geneva Convention relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War, of 12 August 1949, and recalling the advisory opinion rendered on 9 July 2004 by the International Court of Justice,

    “Condemning all measures aimed at altering the demographic composition, character and status of the Palestinian Territory occupied since 1967, including East Jerusalem, including, inter alia, the construction and expansion of settlements, transfer of Israeli settlers, confiscation of land, demolition of homes and displacement of Palestinian civilians, in violation of international humanitarian law and relevant resolutions,

    “Expressing grave concern that continuing Israeli settlement activities are dangerously imperilling the viability of the two-State solution based on the 1967 lines,

    “Recalling also the obligation under the Quartet roadmap for the Palestinian Authority Security Forces to maintain effective operations aimed at confronting all those engaged in terror and dismantling terrorist capabilities, including the confiscation of illegal weapons,

    “Condemning all acts of violence against civilians, including acts of terror, as well as all acts of provocation, incitement and destruction,

    “Reiterating its vision of a region where two democratic States, Israel and Palestine, live side by side in peace within secure and recognized borders."
    https://www.un.org/press/en/2016/sc12657.doc.htm
    • +1 (1 vot)    
     Reiterating its vision of a region where two democ (Joi, 2 iulie 2020, 22:17)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui krank

     Reciteste fraza cu "two democratic states live side by side in peace within secure and recognized borders"
     unu -1- arabii palestinieni nu vor fi prea curand stat democratic, verifica cu alegerile din Gaza si de cand e la putere Abbas.
     doi-2- vor trai in pace- arabii nu vor sa traiasca in pace, daca voiau isi faceau propriul stat din 1948 si acum era pace. Ei vor ca statul evreu sa fie desfiiintat.
     trei-3- rezolutiile ONU sunt frectie la piciorul de lemn al legislatiei. Nu sunt lege si nici nu vor fi.
     Ma intreb de ce palestinienii nu si-au proclamat deja faimosul stat in pofida atator rezolutii?
     • +1 (1 vot)    
      Democratie Araba (Vineri, 3 iulie 2020, 8:52)

      Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      - 1 - Cred ca cereti prea mult de la bietii arabi palestinieni! Cum adica sa-si faca un Stat Democratic?

      - 2 - D-voastra le puteti indica un SINGUR exemplu - din multele State Arabe - care are pretentia sa se declare DEMOCRAT?

      - 3 - In Lumea Musulmana sunt conducatori Sultani, Regi, Imani Spirituali, pentru care Democratia este un fel de Virus...

      Deci, fara un singur exemplu de urmat, este IMPOSIBIL sa le se ceara lor asa ceva...!
 • +2 (30 voturi)    
  Palestinienii au avut mai multe ocazii... (Miercuri, 1 iulie 2020, 17:35)

  Nyk1 [utilizator]

  ...să-și dobândească independența. Nu trebuia decât să accepte o soluție de compromis (cum e și normal, când pierzi un război pornit chiar de tine). În schimb, repetă că ei de fapt merită tot teritoriul de la Iordan până la mare, iar israelienii aflați acum acolo trebuie în cel mai bun caz alungați și în cel mai rău caz... știți voi!

  Dacă doriți să aflați ce păreri au palestinienii de rând, cred că acest canal Youtube este foarte educativ:

  https://www.youtube.com/watch?v=uftxLGWjEKw
  • -1 (17 voturi)    
   Video pentru video (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:54)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Eu l-am vazut pe cel recomandat de Dv, asa incat va ofer in schimb alt video unde se poate vedea si auzi parerea Sefului al'Mare al lor:

   Mahmoud Abbas respinge legitimitatea Israelului în orice granițe: „Tot Israelul este o„ ocupație ”

   Abbas rejects Israel’s legitimacy in any borders: “All of Israel is a ‎‎“occupation”
   ‎https://www.youtube.com/watch?v=CspkE4Tfh4s

   Asta este pentru cine vrea sa stie care este treaba, si numai pentru cine poate sa aibe o opinie obiectiva
 • -1 (13 voturi)    
  Arabii sunt (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:35)

  Observatory [utilizator]

  supărați foc, eu cred ca ar trebui sa mulțumească numai așa ii v-a scoate din evul mediu....
  Restul este gargara socialista învechita ...
 • +5 (13 voturi)    
  cand Rusia ocupa Crimeea.... (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:56)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  ehe, nimeni nu o lauda pe aici.
  • -3 (7 voturi)    
   Crimeea (Joi, 2 iulie 2020, 8:01)

   Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Stiu ca este INUTILA replica mea, insa este pacat sa RAMANETI NEinformat...!

   Aveti mai jos o adresa in care puteti vede intre ce tari au existat lupte - de-a lungul timpului - pentru Crimeea.

   In partea dreapta a paginii de pe Wikipedia, Dv puteti gasi numele conducatorilor de armate, steaguri, numarul ostasilor cazuti in lupte, etc
   INSA nu exista nici o referire la Ukraina...

   https://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_War

   Iar aici aveti aceiasi adresa cu info in limba romana

   https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Crimeii

   Cand aveti ceva de spus este recomandabil sa ferificati inainte de a scrie.
   [desigur, exista posibilitatea de a se modifica Wiki]
  • 0 (2 voturi)    
   Greșit! (Joi, 2 iulie 2020, 18:33)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   O lăudam eu pentru că a reparat, într-un final, regretabilă eroare a ucraineanului Hrușciov.
   • 0 (0 voturi)    
    Ati observat? (Vineri, 3 iulie 2020, 8:24)

    Joseph18 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Ca acest @king-banat-adevar NU SPUNE NIMIC despre Bucovina - teritoriu Romanesc care se afla in Ukraina Mare - dar este obsedat de Crimeea?
  • 0 (0 voturi)    
   parca atunci ziceai ca e vot popular (Joi, 2 iulie 2020, 22:19)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   nu ca au ocupat-o rusii!
   In orice caz Pasol na turbnca , vidma!
 • 0 (0 voturi)    
  Fază (Joi, 2 iulie 2020, 15:13)

  Zagura [utilizator]

  În ce stadiu se află situația juridică a lui Netanyahu? Încep să cred că de acest proces și de finalizarea lui depinde evoluția isteriei generată de ”pandemie”.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by