Poliţia italiană a anunţat miercuri o captură record de 14 tone de amfetamine, sub forma a 84 milioane de comprimate de captagon, produse în Siria de gruparea Stat Islamic (SI), informează AFP, preluată de Agerpres.

Captura de droguri SalernoFoto: Captura Facebook

Stupefiantele au fost confiscate în portul Salerno (la sud de Napoli) şi au o valoare de 1 miliard de euro pe piaţa neagră, arată comunicatul poliţiei italiene, care vorbeşte despre 'cea mai mare captură de amfetamine la nivel mondial'.

Potrivit anchetei conduse de parchetul din Napoli, drogurile se găseau în trei containere suspecte, în care se aflau cilindri de hârtie şi maşini de uz industrial.

Cilindrii de hârtie în mai multe straturi, cu o înălţime de 2 metri şi un diametru de 1,4 metri, fabricaţi probabil în Germania, permiteau ascunderea, în fiecare dintre ei, a circa 350 kg de comprimate în straturile interioare, fără a putea fi detectate prin scanner.

Comprimatele erau marcate cu simbolul 'captagon', un medicament clasat ca stupefiant, cunoscut şi sub denumirea de 'drogul jihadului', precizează anchetatorii.

Captagonul este vândut în Orientul Mijlociu și este larg răspândit atât în rândul luptătorilor Isis pentru a inhiba frica și durerea, cât și în rândul civililor, deoarece nu simt oboseala.

Produsă în principal în Liban și răspândită în Arabia Saudită în 1990, această substanță a reapărut în atenția teroriștilor și, prin urmare, a fost numită „drogul Isis” sau „drogul jihadului”.

Capsule cu captagon au fost descoperite în mai multe ascunzători ale jihadiștilor din Europa, inclusiv în cea a teroriștilor care au omorât 90 de oameni la Bataclan, în 2015.