În cazul unui plan de urgenţă al Alianţei privind posibilitatea unui al doilea val Corona în Europa, NATO insistă asupra accelerării ritmului. Potrivit informaţiilor obţinute de Der Spiegel, în cel mult două săptămâni statele membre urmează să-şi prezinte contribuţiile la pachetul de ajutor, menit să ajute la depăşirea comună a unui al doilea val Corona, citează Rador.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

Potrivit informaţiilor, Comandamentul Suprem pentru Europa a trimis la 23 iunie scrisori tuturor naţiunilor membre, în care generalul Tod D. Wolters a precizat că până la 10 iulie toţi partenerii urmează să-şi comunice acceptul lor militar privind planul operaţional care fusese adoptat deja din punct de vedere politic.

Diplomaţi ai NATO din Bruxelles au precizat că până la finele lunii iulie, planul de urgenţă pentru cel de-al doilea val Corona trebuie să fie funcţional. Pentru NATO, care are nevoie de timp îndelungat pentru a obţine acordul celor 30 de naţiuni partenere, termenul pare a fi aproape un record. În opinia diplomaţilor, ritmul va arăta cât de serioasă este perceperea cartierului general de la Bruxelles a unui al doilea val, respectiv eventualele urmări ale acestuia asupra statelor membre NATO.

Alianţa a conceput planul de urgenţă într-un ritm rapid pentru a fi atunci mai pregătită decât în primăvară în faţa unui posibil al doilea val şi pentru a putea acorda un ajutor mai eficient statelor membre implicate. În primăvară, Alianţa a fost nevoită să recunoască o pregătire insuficientă în faţa unei urgenţe nemilitare.

Planul de urgenţă va trebui să deţină material pentru unităţi de urgenţă, aparate de respirat şi măşti de protecţie, de asemenea şi de un fond de criză pentru transportul de materiale şi de pacienţi cu Covid-19.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să convingă în ultimele săptămâni statele membre de faptul că criza Corona se repercutează şi asupra NATO. A afirmat că urmăreşte cu îngrijorare că Rusia şi China au lăsat impresia prin ajutorul trimis Italiei că NATO nu este capabil să vină în ajutorul statelor membre. De aceea a numit planul de urgenţă drept un test cu hârtia de turnesol pentru credibilitatea Alianţei.