În ultimii zece ani, judecători statali și locali au scăpat în mod repetat fără a fi trași la răspundere în mod public pentru fărădelegile lor care au creat mii de victime. Nouă din 10 și-au păstrat posturile, inclusiv un judecător din Alabama care a băgat la închisoare sute de oameni săraci, majoritatea afro-americani, pentru amenzi în trafic, arată o investigație Reuters.

Foto:

De exemplu, judecătorul Lee Hayes, scrie sursa citată, a condamnat odată o mamă singură la 496 de zile de închisoare pentru că nu a reușit să își plătească amenda luată în trafic. Sentința a depășit și perioada de condamnare pe care o permite Alabama pentru ucidere prin neglijență.

Marquita Johnson, care a fost închisă în aprilie 2012, spune că zilele petrecute în închisoare au impact până și astăzi, din cauză că cei trei copii ai săi au fost plasați în centre de plasament. Una dintre fiice a fost molestată, potrivit datelor oficiale, iar alta a fost abuzată fizic.

În 2016, agenția de stat care supraveghează judecătorii l-au acuzat pe Hayes de încălcarea codului de comportament judiciar al Alabamei. Acesta a încălcat legile federale și statale trimițând-o la închisoare pe Johnson și pe alți rezidenți săraci din orașul Montgomery pentru că erau prea săraci să își plătească amenzile.

Hayes, judecător din 2.000, a recunoscut că a încălcat 10 părți diferite ale codului de comportament judiciar.

Cu toate acestea, lui Hayes nu i s-a interzis să mai fie judecător, ci a fost suspendat pentru 11 luni fără a fi plătit. Apoi se poate întoarce la muncă.

”Nu m-am gândit niciodată că fac ceva greșit”, a spus el pentru Reuters, înainte de a fi suspendat.

Săptămâna aceasta el urmează să se pensioneze.

Hayes este unul dintre miile de judecători statali și locali din America cărora li s-a permis să își păstreze funcțiile după ce au încălcat etica judiciară și legea pe care trebuiau să o apere.

Judecătorii au făcut remarci rasiste, au mințit oficiali statali și au forțat acuzații să zacă în închisoare fără a avea un avocat.

Informații din mass-media arată cazuri similare în Carolina de Sud, Louisiana și Illinois.

Reuters a analizat 1.509 cazuri din ultimii zece ani - din 2008 până în 2019 - în care judecători și-au dat demisia, s-au pensionat sau au fost trași la răspundere după acuzațiile de comportamente necorespunzătoare. Pe lângă aceste cazuri, reporterii au identificat alte 3.613 cazuri din 2008 până în 2018 în care judecători au fost pedepsiți, dar detaliile cazurilor au fost ascunse publicului.

Nouă din 10 judecători au putut să se întoarcă la slujbe după ce au fost sancționați. Printre aceștia, un judecător din California care a făcut sex în tribunal, cu o fostă stagiară, dar și cu o avocată; un judecător din New York care a mustrat victimele violenței domestice; un judecător din Maryland care, după arestarea sa pentru că a condus în stare de ebrietate, s-a putut întoarce să judece.

Potrivit legii din Alabama, pentru neplata amenzii sancțiunea este suspendarea permisului auto.