Prezența navală și aeriană a Rusiei în regiunile europene și arctice i-au determinat pe unii lideri militari ai Statelor Unite să vorbească despre o „A patra bătălie a Atlanticului”, relatează National Interest.

HotNews.roFoto: Hotnews

Făcând referire la un incident recent în care zece submarine ale flotei Rusiei au fost depistate patrulând în Atlantic, amiralul James Foggo III din cadrul Forțelor navale SUA pentru Europa/Africa, a declarat că „am intrat în ceea ce eu numesc a patra bătălie a Atlanticului”, potrivit revistei Seapower.

Foggo a menționat că submarinele rusești, detectate de forțele norvegiene, reprezintă o parte îngrijorătoare a unei campanii mai largi a Rusiei de a câștiga avantaje tactice și strategice în Arctica, precizând că rușii plănuiesc să își adauge flotei un spărgător de gheață cu capabilități de luptă și au plasat deja sisteme de apărare S-400 în mai multe baze militare sovietice reactivate din zonă.

Submarinele Rusiei prezintă o amenințare semnificativă, aceasta având 62 de submarine, cu câteva mai puțin decât flota Statelor Unite, potrivit globalfirepower.com.

În plus, prezența sistemelor de apărare S-400 reprezintă un motiv de îngrijorare majoră întrucât avioane de vânătoare F-22 ale Forțelor aeriene ale SUA au interceptat recent zece avioane de spionaj rusești în apropierea graniței Alaskăi. Deși F-22 pot opera în apropierea sistemelor S-400, prezența unor sisteme de apărare atât de avansate cel puțin complică ecuația amenințărilor pentru avioanele NATO care operează în zona Arctică.

„Avioanele Tupolev-142 s-au apropiat la până 65 de mile nautice (120 kilometri) sud de lanțul de insule Aleutine din Alaska și au rămas în zona de identificare a apărării aeriene aproape opt ore”, potrivit unui comunicat de presă al NORAD (North American Aerospace Defense Command).

Combinația de activitate sporită a submarinelor, avioane de spionaj, spărgătoare de gheață înarmate și sisteme de apărare aeriană avansată în Arctica sau apropierea ei ridică mai multe provocări strategice pentru Statele Unite care își accelerează la rândul lor pregătirile pentru o prezență sporită în zonă.

Poziția de forță și mișcările de trupe par să indice un scenariu pe care admiralul Foggo îl descrie ca nefiind foarte diferit de o „bătălie” pentru Atlantic, activitățile mai agresive ale Rusiei fiind foarte probabil să conducă la o intensificare a planurilor SUA în Arctica.

Toate aceste acțiuni au loc cu o urgență sporită pe fondul topirii într-un ritm mult mai rapid a ghețarilor arctici decât era estimat anterior, un fenomen care va deschide noi canale de navigație și va provoca o competiție pentru resurse și avantaje strategice într-o regiune care se schimbă rapid.

O altă cauză de îngrijorare pentru SUA privește așa-numita Cale Maritimă de Nord, o cale navigabilă care conectează elemente cheie ale graniței nordice a Rusiei și o parte din nordul Europei cu Arctica.