Regele Philippe al Belgiei și-a transmis „cele mai profunde regrete” Republicii Democrate Congo pentru atrocitățile comise de țara sa în perioada în care regiunea a fost o colonie belgiană, relatează BBC.

Statuia cu Leopold II vandalizataFoto: Jonas Roosens / AFP / Profimedia Images

Monarhul a făcut remarca într-o scrisoare transmisă președintelui congolez Felix Tshiseked cu ocazia aniversării a 60 de ani de la obținerea independenței Republicii Democrate. Belgia a controlat țara din centrul Africii din secolul XIX până când aceasta și-a câștigat independența în 1960.

Milioane de africani au murit ca urmare a administrației barbare a coloniei în perioada în care aceasta a fost proprietatea personală a regelui Leopold al II-lea, evenimente care au reapărut în atenția publică în contextul protestelor antirasism declanșate în întreaga lume ca urmare a uciderii afro-americanului George Floyd de către Poliția din Minneapolis.

Mii de belgieni au participat la proteste în semn de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter în ultimele săptămâni iar statui ale regelui Leopold al II-lea au fost vandalizate de demonstranți.

Se crede că peste 10 milioane de africani au murit în timpul domniei lui Leopold, regele Philippe fiind un descendent direct al monarhului din secolul XIX.

Acesta a amintit de „episoade dureroase” și de „parteneriatul privilegiat” dintre cele două țări, susținând că „o să continui să lupt contra tuturor formelor de rasism”.

„Aș vrea să îmi exprim cele mai profunde regrete pentru traumele trecutului ale căror durere este acum trezită de către discriminarea care este încă prezentă în societățile noastre”, a scris regele Philippe.

Mai devreme în cursul lunii, fratele regelui, prințul Laurent, i-a luat apărarea lui Leopold al II-lea, afirmând că fostul monarh „nu a mers niciodată personal în Congo” și că „nu văd cum i-ar fi putut face pe oamenii de acolo să sufere”.

Prințul Laurent a precizat însă că de fiecare dată când se întâlnește cu șefi de stat din Africa își cere scuze pentru „acțiunile europenilor în Africa în general”.

Citește și: