Președintele turc Recep Erdogan a închis marți o universitate cofondată de unul din foștii săi prim-miniștri, Ahmet Davutoglu, care ulterior și-a fondat propriul partid, relatează AFP.

Recep ErdoganFoto: Aristidis Vafeiadakis / Alamy / Profimedia Images

„S-a decis retragerea autorizației Universității Sehir”, stipulează un decret semnat de Erdogan și publicat în cursul nopții de luni înspre marți.

Fondată în 2008, Universitatea Sehir a devenit o instituție de învățământ superior populară în rândul noii elite conservatoare din Turcia.

Erdogan și Davutoglu au inaugurat împreună universitatea în 2010, când primul era prim-ministru iar al doilea ministru de externe.

Davutoglu a devenit apoi premier în 2014 când Recep Erdogan a fost ales președinte. Demis în 2016 pe fondul neînțelegerilor tot mai mari cu Erdogan, Davutoglu și-a lansat propria formațiune în același an sperând să concureze cu partidul AK.

Universitatea Sehir a fost prinsă în disputa dintre cei doi foști aliați, activitatea ei fiind suspendată temporar în luna decembrie a anului trecut sub pretextul unor probleme financiare.

În luna ianuarie fundația care administra universitatea a fost preluată de stat și la conducerea ei au fost plasați administratori numiți de către guvern.