Coreea de Sud are cea mai scăzută rată a natalității din lume, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite publicat marți, femeile din a patra cea mai mare economie a Asiei având probleme în a găsi un echilibru între muncă și viața personală, relatează Reuters.

Copii Coreea de SudFoto: Liba Taylor / Alamy / Profimedia Images

Raportul anual al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) arată că rata fertilității a femeilor din Coreea de Sud este de doar 1,1, cea mai scăzută din cele 201 de țări cuprinse în raport.

„Chiar dacă femeile au obținut acces egal la educație și muncă deciziile de a avea mai mulți copii sunt constrânse de 'al doilea schimb' de îngrijire a copiilor și gestionare a gospodăriei”, afirmă Won Do-yeon, directorul biroului din Seul al UNFPA într-un email trimis Reuters.

Potrivit acestuia inversarea trendului de declin a ratei natalității va necesita reforme instituționale și politici de emancipare a femeilor, precum și de o mai mare implicare și sprijin din partea bărbaților.

Raportul ONU, care a analizat practicile care afectează femeile și fetele și subminează egalitatea, afirmă că femeile sud-coreene se confruntă cu mai multe responsabilități în gospodărie, un plafon de sticlă la locul de muncă și noi forme de violență pe bază de genu, inclusiv în mediul online.

„O societate civilă puternică și ONG-urile care militează pentru drepturile femeilor sunt cheie în combaterea noilor forme de violență”, a declarat Won.

Alte țări cu o rată a fertilității scăzută sunt Bosnia-Herțegovina și Singapore cu 1,2 sau Grecia, Italia și Portugalia cu 1,3.

Citește și: