Bulgaria nu are obligația de a informa Comisia Europeană privind modificările aduse proiectului construirii Centralei Nucleare de la Belene. Asta va fi obligat să facă, în termen de trei luni, noul investitor ales, atunci când și dacă procedura privind alegerea acestuia se finalizează cu succes. Anunțul a fost făcut pentru postul public de televiziune de la Sofia, BNT, de ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, potrivit Dnevnik.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Potrivit spuselor sale, dezbaterea din societate pe acest subiect vine din faptul că “Comisia Europeană spune că acesta este nou și trebuie notificat integral”, pentru că a fost oprit oficial în anul 2012. Potrivit spuselor lui Petkova, lucrurile nu stau astfel, pentru că Adunarea Națională de la Sofia a anulat respectiva decizie, adică “s-a revenit la situația de dinainte de sistarea proiectului”.

Comentariul ministrului Petkova este făcut ca răspuns al Comisiei Europene către avocata Albena Belianova, dat publicității săptămâna trecută de publicația Euroactiv. Potrivit scrisorii de la Bruxelles, Centrala Nucleară de la Belene nu are licență și Bulgaria nu a făcut nimic privind demararea procedurii de obținere a licenței. “Ceea ce s-a făcut în 2007 nu este de actualitate și noul proiect de investiții planificat urmează să fie obiectul unui comunicat cu totul nou, în conformitate cu Articolul 41 din Contractul pentru EuroAtom”, se arată în scrisoarea de la Bruxelles către avocată. Detaliile din răspuns, sunt semnate de Massimo Garsibba, director general adjunct interimar al Direcției Generale pentru Energie, în numele vicepreședintelui executiv Margret Westeger, precum și al comisarilor Simson, Breton și Sinkevicius, citează Rador.