Despre noul formular Passenger Locator Form (formular de localizare a pasagerilor PLF) care trebuie completat de acum încolo de către toți pasagerii zborurilor internaționale către Grecia, scrie în detaliu ziarul german Handelsblatt, care critică introducerea într-un termen atât de scurt a acestei noi dispoziţii ce presupune un „proces complex” care provoacă „nemulțumire” în industria turismului, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

Plaja redeschisa GreciaFoto: Captura YouTube

„[...] Procedura ar poate acţiona ca un factor descurajant, în special pentru călătorii în vârstă care nu sunt familiarizați cu computerele și telefoanele mobile. Îi descurajează de asemenea şi pe cei care călătoresc din motive profesionale și care, de obicei, rezervă bilet în ultimul moment. Un alt dezavantaj: site-ul travel.gov.gr, unde formularul trebuie completat, este doar în limba engleză. Şi asta în ciuda faptului că procedura nu îi privește pe britanici și pe americani, deocamdată. Cei mai mulți turiști din Grecia anul trecut au fost germani".

Referindu-se la relansarea turismului în Grecia, care a fost anunțată personal de premierul Kyriakos Mitsotakis în urmă cu două săptămâni, la Santorini, ziarul comentează: Primul ministru a încercat să transmită un mesaj de optimism. Pentru călători, însă, realitatea este mai degrabă neplăcută. Nu există relaxare, ci o înăsprirea a reglementărilor de călătorie și, chiar, cu aplicabilitate imediată.

De miercurea viitoare, intrarea în Grecia este permisă numai dacă formularul a fost completat cu 48 de ore mai devreme pe site-ul Serviciului de Protecție Civilă al Greciei și a fost primită confirmarea aferentă. Cu alte cuvinte, oricine dorește să călătorească miercuri trebuie să fi depus cererea cel mai târziu luni.

Solicitantul va primi apoi prin email sau telefon mobil de la Serviciul de Protecție Civilă al Greciei un cod de bare pe care trebuie să-l prezinte la sosire. Codul de bare indică dacă turistul trebuie să fie supus unui test de coronavirus pe aeroport. Însă pasagerul va afla acest lucru doar când ajunge acolo. Cei care trebuie să facă testul ar trebui să stea în camera lor de hotel în carantină până la ieșirea rezultatelor. Conform relatărilor de până acum, acest lucru ar putea dura până la 36 de ore. Un interval mare de timp când vrei să-ţi faci concediul".

Nemulțumire în sectorul turismului

Ziarul german mai scrie şi că nu au fost făcute cunoscute criteriile pe baza cărora vor fi selectați călătorii care trebuie testați. La completarea formularului, turiştii sunt rugați să răspundă la o serie de întrebări și să menționeze, printre altele, numărul zborului, numele, adresa, numărul cărţii de identitate, vârsta, numărul de telefon, adresa de e-mail și chiar şi călătoriile efectuate în alte țări, precum şi […] datele de contact ale unităţii de cazare unde vor petrece următoarele 14 zile în Grecia.

Utilizatorul nu află de ce, unde și pentru cât timp sunt stocate datele sale pe site. La o întrebare adresată în acest sens de ziarul german, guvernul elen a răspuns că datele colectate sunt anonimizate, iar numele nu sunt stocate. Însă pe pagină nu există nicio referire la protecția datelor cu caracter personal. Oare nu cumva sunt create pe baza numerelor de telefon mobil profiluri ale deplasărilor, astfel încât să poată fi urmărite contactele în situaţia unui caz de infectare? Săptămâna trecută, autoritățile elene au valorificat datele de telefonie mobilă pentru a monitoriza respectarea reglementărilor de carantină.

Faptul că noile dispoziţii au fost anunțate abia la sfârșitul săptămânii trecute și vor fi în vigoare începând de miercuri provoacă nemulțumirea operatorilor turistici și a companiilor aeriene. „Desigur, am fi dorit să fi fost informați mai devreme pentru a ne adapta noii proceduri”, a declarat un purtător de cuvânt al unei mari companii aeriene europene. Rămâne o întrebare deschisă ce se va întâmpla cu turiştii care nu știau despre noua dispoziţie și care ajung în Grecia fără un cod de bare. Ar trebui să se întoarcă?

„Grecia a gestionat criza coronavirusului mai bine decât majoritatea celorlalte țări europene. [...] Numărul de decese [...] este scăzut. De aceea, acum există o mare teamă că turiștii străini ar putea aduce virusul în țară. Noile reguli reflectă această preocupare", conchide Handelsblatt.