Climatul economic din Zona Euro s-a îmbunătățit semnificativ în iunie, iar așteptările cu privire la ocuparea forţei de muncă înregistrează din nou o creştere. Cu toate acestea, în Grecia pesimismul se amplifică, potrivit Naftemporiki.

Turisti GreciaFoto: MAE

Conform unui studiu al Comisiei Europene, Indicatorul Climatului Economic (ESI) pentru Zona Euro a crescut cu 8,2 puncte, cea mai mare creştere de până acum, ajungând la 75,7 puncte, în timp ce la nivelul UE cu 27 de state membre, acest indicator s-a consolidat cu 8,1 puncte, ajungând la 74,8. Până în prezent, ESI a recuperat aproximativ 30% din pierderile totale din martie și aprilie, potrivit Rador.

Indicatorul referitor la așteptările cu privire la ocuparea forţei de muncă a crescut cu 12,7 puncte, ajungând la 82,8 în Zona Euro, și cu 11,9 puncte, ajungând la 82,7 la nivelul UE cu 27 de membri.

În Zona Euro, s-a înregistrat o îmbunătățire a tuturor indicatorilor specializaţi pe domenii de activitate (industrie, servicii, comerț cu amănuntul, construcții și încrederea consumatorilor). Cea mai mare recuperare a fost înregistrată în comerțul cu amănuntul, deoarece în majoritatea țărilor magazinele s-au redeschis.

Climatul economic s-a redresat semnificativ în toate marile economii ale blocului comunitar. În Germania, indicatorul s-a consolidat cu 6,6 puncte, în Franța a crescut cu 9,4 puncte, în Italia și Spania a crescut cu 8,2 puncte, iar în Olanda cu 8,3.

Dimpotrivă, Grecia a înregistrat o deteriorare suplimentară a climatului economic. Indicele ESI pentru Grecia a scăzut la 87,6 puncte față de 88,5 puncte în luna mai. Deși Grecia a îmbunătățit așteptările în domeniul comerțului cu amănuntul și al construcțiilor, indicatorii individuali pentru industrie, servicii și încrederea consumatorilor au înregistrat o nouă scădere.