Joseph DeAngelo, supranumit ”The Golden State killer” și care a terorizat California în anii 1970 și 1980, a pledat luni ”vinovat” pentru 13 crime și zeci de violuri, precum și alte crime în fața unui tribunal din Sacramento, relatează AFP.

Joseph DeAngeloFoto: Captura video

În cadrul unui acord negociat cu procurorii, criminalul în serie în vârstă de 74 de ani trebuie de asemenea să recunoască fapte prescrise demult (răpiri, tentative de omor, furturi, etc.), în schimbul renunțării la pedeapsa cu moartea.

Fostul polițist, care a îngrozit California și a fost prins abia în 2018 datorită ADN-ului, ar trebui să fie condamnat la 11 sentințe pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate.

Un bătrân firav îmbrăcat în costumul portocaliu al prizonierilor, DeAngelo a intrat în sala tribunalului într-un scaun cu rotile, acesta fiind împins de altcineva.

”Da”, ”nu”, ”vinovat”, ”recunosc faptele”: a răspuns el cu o voce slăbită și trmurătoare la întrebările judecătorului, acceptând termenii acordului încheiat cu justiția, care vizează evitarea unui proces lung și costisitor (aproximativ 20 de milioane de dolari potrivit procurorilor).

DeAngelo a comis această serie de crime între 1975 și 1986, violând aproximativ 50 de femei și omorând sau brutalizând alte 100 de persoane în total.

Vârsta victimelor sale a fost cuprinsă între 14 și 41 de ani.

Cele mai multe crime ale sale au avut loc în împrejurimile orașului Sacramento, dar unele au avut loc în San Francisco, dar toate ăn California.

El intra prin efracție noapte în casa victimelor sale, uneori când casa era goală, ascunzându-se și pregătindu-se. Adesea agresa femei singure când acestea dormeau sau cupluri, pe care le lega, și apoi viola femeia în fața partenerului.

De asemenea, acesta obișnuia să fure anumite obiecte personale.

Joseph James DeAngelo a fost polițist între anii 1970 până când a fost suspendat în 1979 pentru un furt.

Inițial, crimele comise în regiuni diferite nu au fost legate între ele de anchetatori.

Mostre de ADN preluate de la locul mai multor crime, comparate cu informații genetice ale unui membru al familiei de pe site-uri de genealogie, i-au ajutat pe investigatori să îl identifice pe criminal.

Plasat sub supraveghere, ”Golden State Killer” a fost arestat în 2018 în fața casei sale, dintr-o suburbie liniștită a orașului Sacramento.