Aproximativ cincizeci de plângeri pentru instigare la ură au fost depuse de diaspora cecenă împotriva primarului din Nisa (sud-estul Franței), indignată de compararea comunității cecene oneste cu traficanții de droguri, după actele de violență care au avut loc în oraș, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe 16 iunie, a doua zi după violențele din orașul Dijon (est) și din cartierul Liserons din Nisa, primarul din Nisa Christian Estrosi a declarat la tv că „într-o serie de cartiere din Franța, comunitatea cecenă, care se confruntă cu alte comunități, luptă pentru a avea un monopol pe piața drogurilor".

Membrii comunității cecene au lansat represalii weekendul trecut pentru a răzbuna agresarea unui tânăr cecen pe 10 iunie de către traficanții de droguri. Au urmat expediții punitive "total inedite" în acest week-end din partea membrilor acestei comunități în centrul orașului și în cartierul sensibil Grésilles iar patronul unei pizzerii a fost grav rănit prin împușcare.

"Vreau să transmit un mesaj foarte clar derbedeilor pe care i-am văzut fluturând arme, indivizilor care au venit aici să comită violențe în Dijon: răspunsul nostru va fi extrem de ferm", a declarat secretarul de stat din ministerul de Interne Laurent Nuñez, venit în oraș pentru a anunța întărirea dispozitivului de securitate după mai multe nopți de tensiune.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a apărat vineri acțiunile ”corecte” ale membrilor comunității cecene din Franța, unde violențe fără precedent au zguduit orașul Dijon, relatează AFP.

Joi, șase ceceni au fost arestați în cadrul investigațiilor cu privire la violențe.

”Aceasta este opinia personală: Cred că acțiunile cecenilor au fost corecte!”, a scris Kadîrov pe contul său de Telegram.

El a argumentat că membrii comunității cecene au acționat în această manieră pentru că ”autoritățile locale nu au putut face ordine”.

Kadîrov, un fost separatist care a devenit fidel Kremlinului, conduce Cecenia, o regiune din Caucazul rus care este predominant musulmană, cu o mână de fier din 2007.

El este acuzat de ONG-uri de reprimarea brutală a detractorilor săi.