Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat luni să intervină în decizia guvernului lui Donald Trump de a relua execuțiile federale pe 13 iulie, după o pauză de 17 ani, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cea mai înaltă curte în SUA a refuzat să examineze un recurs cu privire la metoda injecției letale, aleasă de administrația republicană.

Doar dacă o altă procedură are mai mult succes, Statele Unite vor trebui să îl execute pe 13 iulie pe Daniel Lewis Lee, un partizan al supremației albe condamnat în 1999 la pedeapsa capitală pentru uciderea unui cuplu și a unei fete de 8 ani în 1996.

Mama uneia dintre victime l-a implorat pe Donald Trump să acorde clemență condamnatului. Cu toate acestea, președintele nu a dat curs acestei cereri.

Locatarul Casei Albe, care va candida pentru un nou mandat în noiembrie, cere în mod regulat reintroducerea pedepsei capitale, mai ales pentru cei care ucid polițiști și pentru traficanții de droguri.

Patru bărbați, Daniel Lee, Wesley Purkey, Alfred Bourgeois și Dustin Honken, ar urma să fie executați în iulie și august la o închisoare federală din Terre Haute, Indiana.

Susținerea pentru pedeapsa cu moartea a scăzut printre americani, doar 54% dintre americani sunt pentru executare, comparat cu 80% la începutul anilor 1990.

Doar câteva state, în special în sud, mai folosesc pedeapsa. 22 de persoane au fost executate în 2019.