Reprezentanții Partidului Democrat din Orange County, zona metropolitană Los Angeles, vor să redenumească aeroportul local denumit după legendarul actor John Wayne, relatează Los Angeles Times.

Aeroportul John Wayne, Orange CountyFoto: Leonard Ortiz / Zuma Press / Profimedia Images

Oficialii locali au adoptat săptămâna trecută o rezoluție de urgență care condamnă „comentariile rasiste și intolerante” făcute de John Wayne în urmă cu zeci de ani, cerând schimbarea denumirii aeroportului local, înlăturarea statuii acestuia din interiorul său și a altor elemente care ar putea aminti de legendarul actor și revenirea la denumirea inițială de Aeroportul Orange County.

„Au existat și în trecut eforturi de a obține acest lucru și acum ne punem numele și susținerea în spatele inițiativei pentru a ne asigura că va fi schimbat numele”, a declarat Ada Briceño, președintele filialei locale a Partidului Democrat.

Potrivit inițiatorilor rezoluției, printre care se află și Briceño, acțiunea face parte din „mișcarea națională care remodelează instituții, monumente, afaceri, organizații non-profit, echipe și ligi sportive prin schimbarea numelor și înlăturarea simbolurilor supremațiste”.

„Este larg cunoscut că simbolurile rasiste produc stres fizic și psihologic de durată și traume în special comunităților afro-americane, persoanelor de culoare și grupurilor oprimate”, adaugă rezoluția, notând de asemenea că în prezent comunitatea din Orange County este mult mai diversă decât în 1979, anul în care aeroportul a fost rebotezat după actorul de filme western.

În centrul dezbaterii se află comentariile făcute de Wayne în cadrul unui interviu apărut într-un număr al revistei Playboy din 1971, actorul făcând comentarii intolerante cu privire la afro-americani, amerindieni și comunitatea LGBT.

„Cred în supremația albă până când negrii vor fi educați să ajungă într-un punct în care pot fi responsabili. Nu cred în acordarea de autoritate și poziții de conducere și judecată unor oameni iresponsabili”, a declarat actorul pentru Playboy.

Deși a afirmat că nu este un susținător al sclaviei acesta a precizat că „nu mă simt vinovat de faptul că în urmă cu cinci sau zece generații acești oameni erau sclavi”.

În ceea ce privește amerindienii din Statele Unite Wayne a susținut că „nu cred că am greșit când am luat această țară măreață din mâinile lor...Așa-numitul furt al țării de la ei a fost doar o chestiune de supraviețuire”, adăugând că „era un număr mare de oameni care aveau nevoie de pământ și indienii încercau să îl păstreze în mod egoist pentru ei”.

Wayne a mai declarat că unele filme ca „Easy Rider” sau „Midnight Cowboy” sunt perverse și a folosit o insultă asociată persoanelor homosexuale pentru a se referi la două din personajele peliculelor.

Deși tentativele de a schimba numele aeroportului au eșuat în trecut, Briceño crede că de data aceasta inițiativa va avea succes, oferind două motive: protestele legate de moartea lui George Floyd și schimbările demografice.

„Cine vrea să fie asociat cu supremația albă?”, a întrebat președintele Partidului Democrat din Orange County.

Citește și: