Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, s-a clasat pe primul loc în turul întâi al alegerile prezidenţiale care s-au desfășurat duminică în ţară, el obținând 41,8% din voturi, potrivit unui exit-poll Ipsos citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În turul al doilea, care se va desfășura peste două săptămâni (pe 12 iulie), Andrzej Duda îl va înfrunta pe candidatul liberal şi primar al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a obținut duminică 30,4% din voturi.

Între conservatorism sau europenism

Andrzej Duda, președintele exponent al partidului ultra-conservator Lege și Justiție (PiS, acronim de la polonezul Prawo I Sprawiedliwość) aflat la putere, a manipulat Curtea Constituțională pentru a o adapta dorințelor executivului, lucru care nu a plăcut mult Bruxellesului, scrie Rador citând canalul european de ştiri Euronews.

Duda candidează pentru al doilea și ultimul mandat și este favoritul scrutinului. Cu toate acestea, întâietatea sa este puternic afectată de ascensiunea singurului rival adevărat, candidatul Platformei Civice (PO, Platforma Obywatelska) care reprezintă principala opoziție, adică de primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski.

Cine este Trzaskowski

Liberal și poliglot, în vârstă de 48 de ani, întruchipează acea elită cosmopolită și pro-europeană care a fost mereu ţinta atacurilor guvernamentale. Trzaskowski este unul dintre membrii rețelei de primari ai capitalelor din țările Grupului Visegrád - Budapesta, Praga, Bratislava ... - care se opun guvernelor autoritare și eurosceptice. A obținut peste un milion și jumătate de semnături în doar patru zile (100.000 erau suficiente pentru a-i valida candidatura la președinția țării) şi, potrivit sondajelor, reprezintă singura amenințare reală pentru actualul preşedinte.

Acesta este motivul pentru care Duda s-a dus la Washington (fiind primul lider străin care a fost primit la Casa Albă de la începutul pandemiei) pentru a obține sprijinul puternicului aliat american care ar putea recompensa Polonia prin transferul unei puternice garnizoane militare.

Citește și: Polonia: Alegerile prezidențiale, amânate de pandemie, au loc duminică. Cine este favorit